Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Kamperen voor beginners!

wo 4 apr. - 8:00

Wout uit Horebeke plant een trektocht door Zuid-Zweden en hij wil daar graag gaan kamperen, omdat hem dat veel vrijheid geeft. Voor hij z’n hele kampeeruitrusting aanschaft, wil hij weten wat hij echt
Kamperen voor beginneers

Wout uit Horebeke plant een trektocht door Zuid-Zweden en hij wil daar graag gaan kamperen, omdat hem dat veel vrijheid geeft. Voor hij z’n hele kampeeruitrusting aanschaft, wil hij weten wat hij echt nodig heeft en hij vraagt ook of we nog praktische tips hebben voor beginnende trekker-kampeerders.

Om hem raad te geven, doen De Madammen beroep op Ivan De Waele, van The Camping Company.

Eerst en vooral, weet Ivan, moet je weten wat je uitgangspunt is. Reis je met de auto of kies je echt voor trekking met de rugzak? Dat uitgangspunt bepaalt je keuze van kampeermateriaal. Als je met de rugzak trekt, zal alles veel lichter moeten zijn en dat betekent dat je inboet aan ‘luxe’

Stel dat je gaat trekken, dan wat heb je dan nodig als basisuitrusting?

RUGZAK:
Grootte hangt af van wat je allemaal wil meenemen, maar om te kamperen heb je sowieso een grotere rugzak nodig

Advies:
zo’n rugzak moet je net als schoenen passen, want hij moet goed zitten, zodat je hem een hele dag kan zo comfortabel mogelijk kan dragen. Het is dus geen goed idee om voor zo’n lange tocht gewoon een rugzak van iemand te lenen, behalve als de riemen en rugpanden verstelbaar zijn en je hem aan jouw figuur kan aanpassen

Let op!
Wie voor het eerst met de rugzak gaat trekken, mispakt zich meestal aan het gewicht!

- theoretische norm = één vierde van het eigen lichaamsgewicht, maar zelfs dat is vaak te veel
- praktische norm = 15 kg voor mannen en 11-12 kg voor vrouwen

TENT
- grootte wordt bepaald door aantal personen
- very basic voor 1 persoon = 2 tot 2,5 kg (er is nauwelijks plaats over voor je rugzak en je schoenen)
- iets meer plaats = 3-4 kg
- er zijn tegenwoordig ook zogenaamde ‘weggooitentjes’ = zo’n tentje dat je met één armzwaai uitklapt en dat dan meteen z’n vorm heeft MAAR de mensen krijgen die dingen meestal wel uit de zak, maar ze krijgen ze er niet meer in en bijgevolg laten ze zulke tentjes wel eens vaker achter

Let wel op: deze tentjes zijn niet echt geschikt voor rugzakreizigers want ze hebben een vervelende ronde vorm, zijn vrij zwaar en hebben één doorlopende tentstok. Als die breekt zit je echt in de problemen. Heb je daarentegen verschillende tentstokken dan een stuk stevige plakband misschien nog soelaas bieden wanneer één van de stokken het begeeft.

Tip:
als je met z’n tweeën trekt, kan je je een iets ruimere en zwaardere tent veroorloven, omdat je dan het gewicht van alles wat mee moet kan verdelen.

Als je tent mee moet in een rugzak dan kom je automatisch in een hoger (lees duurder) segment terecht, want hoe lichter het materiaal, hoe duurder.

Llichtgewicht tentstokken zijn gemaakt van aluminium en iets zwaardere tentstokken bestaan uit glasvezel en dat is goedkoper.

Lichtgewicht tentzeil is gemaakt van nylon en dat duurder dan het goedkopere polyester.

Trend:
Alles wordt almaar lichter en die materialen zijn wel degelijk, maar ze blijven kwetsbaarder dan iets zwaardere materialen.

Neem nu de slaapmatjes die zichzelf opblazen zijn erg fragiel en het is dus zeker geen goed idee om dergelijke matjes mee te nemen naar het strand – een steentje of een takje zijn genoeg om het matje lek te maken.


Type tent wordt ook mee bepaald door het klimaat van je reisbestemming
Maar bedenk wel: echt isolerende tenten bestaan niet echt. De benaming ‘drie of vier seizoenstenten’ slaat vooral op de hoeveelheid regen die de tent aan kan en tegen welke windkracht ze bestand is.

Als je dus echt naar een kouder klimaat trekt dan is je slaapzak veel belangrijker dan je tent, want die zijn in verschillende isolatiegraden beschikbaar.

Verder heb je natuurlijk ook nog een slaapmat, een kooktoestel en potten nodig. Een goede zaklamp. Die vind je in alle maten, kleuren, vormen en prijzen en die schaf je aan afhankelijk van je budget.

Wie zich een basisuitrusting om te kamperen wil aanschaffen moet toch rekenen op een startbudget van 500 tot 600 euro.

We hebben al het materiaal, we zijn op stap, waar gaan we onze tent neerzetten?

- In het wild (Scandinavië of Schotland, mits je toestemming vraagt aan de eigenaar en ver genoeg blijft van huizen)
- Op een camping

Tips:

* Zorg voor een vlakke ondergrond
* Zet je tent nooit onderaan een heuvel, want als het begint te regenen loopt het regenwater van de heuvel je tent binnen
* Zet je tent niet vlak naast een rivier/mee. Dat zijn vaak wel de mooiste plekjes MAAR je hebt er veel meer last van insecten en als het water ineens overmatig stijgt, kan je tent onderlopen
* Zet je tent op voor het donker wordt, want het is geen sinecure om dat in het donker te doen

Gouden raad:
Zet je tent voor je vertrek al een keer op in je eigen tuin of probeer ze alvast een keer uit tijdens een weekendje in eigen land. Zo kom je te weten hoe je je tent het snelst en makkelijkst opzet, je merkt meteen of er onderdelen ontbreken en je merkt wat je vergeten bent. Maak daar dan snel een lijst van!
!! Krijg je onderweg pech met een van je tentonderdelen, laat dat dan meteen herstellen als je thuis komt => zo voorkom je dat je het vergeet en dat je op een volgende tocht met de gebakken peren zit

Wat trek je aan?

Dat hangt uiteraard af van het klimaat van het land waar je gaat kamperen, maar ook hier geldt dat als je met de rugzak gaat rondtrekken, je echt maar het minimum moet meenemen. Ook hier geldt de regel: kies voor zo weinig mogelijk gewicht. Dus geen katoen, maar synthetische materialen, omdat die lichter zijn, maar ook minder vocht opslorpen en sneller drogen.

Gouden tip voor beginners:

* Bereid je goed voor op je trektocht! Er zijn tegenwoordig heel wat gidsen op de markt die je een handje kunnen helpen (reisgidsen, maar ook kampeergidsen, of gidsen over ‘hoe vul ik mijn rugzak’ of ‘kookboek voor rugzakreizigers’…) Zorg dus dat je weet op welk soort terrein je terecht zal komen!

Zorg dat je bijvoorbeeld ook weet of je tijdens je tocht makkelijk aan eten kan geraken, omdat je je anders moet voorzien op dagen zonder winkelmogelijkheid (er bestaat nu ook gevriesdroogde voeding die handig en licht is om mee te nemen)

* Maak een lijstje van alles wat je zeker niet mag vergeten: bv. zonnebrandcrème, een zakmes, een zaklamp…

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet