Kan ik kruiden binnen laten groeien?

woensdag 1 februari 2012 - 09:45
basilicum
Carine uit Hoeilaart vraagt zich af of ze kruidenplantjes kan verpotten: "Ik gebruik graag kruiden in de keuken en daarom koop ik van die kleine potjes met kruiden in het warenhuis."
Carine uit Hoeilaart vraagt zich af of ze kruidenplantjes kan verpotten: "Ik gebruik graag kruiden in de keuken en daarom koop ik van die kleine potjes met kruiden in het warenhuis."
Verse kruiden zijn duidelijk in opmars in de keuken, stelt samen met ons Ivo Pauwels vast.
De potjes met verse kruiden die je koopt in de supermarkt kan je in de winter eigenlijk maar 1 of 2 weken gebruiken en goed houden op de vensterbank, op voorwaarde dat ze niet in te fel zonlicht staan en dat ze niet boven een verwarming staan.
Je mag dus geen wonderen verwachten van die verse kruidenpotjes en je moet eigenlijk knippen tot het op is (= vrij korte termijn). Vanaf mei zou je de plantjes wel buiten kunnen uitplanten in potten, kruidenbakken of in de grond. Potten of bakken die je dicht bij de keuken kan zetten zijn natuurlijk erg leuk en handig.
Welke kruiden zijn erg populair?
Bieslook (vraagt het minste licht en is als enige het hele jaar door te krijgen en te houden), peterselie, tijm, kervel, munt, salie, rucola en rozemarijn.
Wat moet je weten over kruiden?
De meeste kruiden, met uitzondering van bieslook, zijn echte zonnekloppers, omdat ze oorspronkelijk groeien in een overwegend rotsachtig gebied.
Je kan ze in een pot houden op de vensterbank binnen of de vensterbank buiten.
  • geen te grote pot
  • goede potgrond gemengd met grof zand of steentjes voor optimale afwatering
  • zet de potjes nooit in een schoteltje met water of waar het water kan blijven instaan
Sommige kruiden zijn sowieso eenjarig en die moet je dus elk jaar opnieuw planten. Bv. basilicum is een echt zomerkruid dat al vanaf september licht begint te verpieteren - je koopt basilicum best vanaf april, mei.
Gember wordt alsmaar meer gebruikt in onze keuken. De gemberknollen die je koopt zijn meestal nog jong en die kan je een keer gewoon planten in een pot:
  • je legt hem bijna op de bodem, maar je graaft hem niet helemaal in
  • je plant hem in goed potgrond en je houdt dat op kamertemperatuur in het licht
  • uit de knol zullen lange, slanke, grasachtige stengels schieten met bladeren die uiteindelijk ook nog zullen bloeien
Die mooie gemberplant is een leuk gadget, in de herfst kan je de knol opnieuw uitgraven en dan heb je verse gemberknolletjes voor in de keuken. Ivo gebruikt gember regelmatig als vervanger voor peper.
Ook de kurkuma of geelwortel is een specerij die je als kamerplant kan houden. Kurkuma wordt onder meer gebruikt in pickles en kerries.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!