Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Kan je kruiden binnen laten groeien?

wo 1 feb. - 8:45

Carine uit Hoeilaart vraagt zich af of ze kruidenplantjes kan verpotten. "Ik gebruik graag kruiden in de keuken. Daarom koop ik van die kleine potjes met kruiden in het warenhuis."
Verse kruiden zijn duidelijk in opmars in de keuken, stelt samen met ons Ivo Pauwels vast. "De potjes met verse kruiden die je koopt in de supermarkt kan je in de winter eigenlijk maar 1 tot 2 weken gebruiken en goed houden op de vensterbank. Op voorwaarde dat ze niet in te fel zonlicht of boven een verwarming staan." Je mag dus geen wonderen verwachten van die verse kruiden uit de supermarkt. Je moet ze eigenlijk zo snel mogelijk 'op' gebruiken.
 
"Vanaf mei zou je de plantjes wel buiten kunnen uitplanten in potten, kruidenbakken of in de grond. Potten of bakken die je dicht bij de keuken kan zetten zijn natuurlijk erg leuk en handig." Welke kruiden zijn erg populair? "Bieslook vraagt het minste licht en is als enige het hele jaar door te krijgen en te houden. Maar ook peterselie, tijm, kervel, munt, salie, rucola en rozemarijn zijn ook populair.

Tips

"De meeste kruiden, met uitzondering van bieslook, zijn echte zonnekloppers omdat ze oorspronkelijk groeien in een overwegend rotsachtig gebied. Je kan ze in een pot houden op de vensterbank binnen of buiten."

  • Gebruik geen te grote pot.
  • Ga voor goede potgrond gemengd met grof zand of steentjes voor optimale afwatering.
  • Zet de potjes nooit in een schoteltje met water of een pot zonder gaatjes aan de onderkant.

"Sommige kruiden zijn sowieso eenjarig en moet je dus elk jaar opnieuw planten. Basilicum is bijvoorbeeld een echt zomerkruid dat al vanaf september begint te verpieteren. Je koopt basilicum best vanaf april, mei."

Knollen

Gember wordt alsmaar meer gebruikt in onze keuken. "De gemberknollen die je koopt zijn meestal nog jong en kan je gewoon planten in een pot."

  • Leg 'm bijna op de bodem, maar graaf hem niet helemaal in.
  • Gebruik goede potgrond en je houdt 'm op kamertemperatuur in het licht.

"Uit de knol zullen lange, slanke, grasachtige stengels schieten met bladeren die uiteindelijk ook nog zullen bloeien. Die mooie gemberplant is een leuk gadget. In de herfst kan je de knol opnieuw uitgraven en dan heb je verse gemberknolletjes voor in de keuken." Ivo gebruikt gember regelmatig als vervanger voor peper. Ook de kurkuma of geelwortel is een specerij die je als kamerplant kan houden. Kurkuma wordt onder meer gebruikt in pickles en curry's.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet