Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Kan je hooikoorts genezen?

do 26 apr. - 7:30

Sanne uit Erembodegem staat tegenover het slechte weer met een dubbel gevoel. "Door de wind en regen heb ik veel minder last van mijn hooikoorts. Of misschien ben ik er wel van genezen? Zou dat kunnen
zaadjes in de lucht
Sanne uit Erembodegem staat tegenover het slechte weer met een dubbel gevoel. "Door de wind en regen heb ik veel minder last van mijn hooikoorts. Of misschien ben ik er wel van genezen? Zou dat kunnen?"
Diensthoofd huisartsgeneeskunde Dirk Devroey van de VUB komt deze vraag beantwoorden.
Is deze aandoening te genezen?
Genezing is onmogelijk voor hooikoortspatiënten. Maar de wind en de regen van de afgelopen weken hebben de pollen die in de lucht aanwezig zijn wel bedaard.
Zo heeft de persoon in kwestie minder last van de typische verschijnselen. Zodra de lentezon gaat schijnen en de zomertemperaturen de opnieuw de hoogte in gaan, zullen de symptomen weer de kop op steken.
Naarmate men ouder wordt, zwakken de symptomen wel af. Kinderen ondervinden voor het eerst de typische symptomen: niesbuien, jeukende ogen... rond de leeftijd van 8-10 jaar.
De afzwakking begint al vanaf 40 jaar. Ons lichaam wordt ‘slimmer’ en beseft dat het zich niet onnodig moet verweren tegen stuifmeel.
Wat is dat eigenlijk?
Hooikoorts heeft weinig met hooi noch koorts te maken. De naam is lang geleden ontstaan. Als het land gehooid werd (veel stuifmeel), ontstond er een allergische reactie die als ‘koorts’ werd geschouwd.
Het is juist dat stuifmeel (pollen) dat door een lichaam als binnendringer wordt aanzien. De neus van een patiënt begint te lopen, de ogen jeuken of tranen. Er kunnen ook aanvallen ontstaan van astma of kortademigheid. Mogelijk voelt de patiënt zich oververmoeid of heeft hij hoofdpijn. Het is dus de immuniteit die gaat (over)reageren op dat stuifmeel.
Hoe kan men de symptomen verhelpen?
Er werd een tijd gedacht dat het vermijden van stuifmeel de enige oplossing was. Maar dit had geen spectaculair effect. Tenzij men bereid was om naar de Noordpool of de Sahara te verhuizen, daar waar er geen stuifmeel is. Je kan de berken in de tuin omhakken, maar die van de buren moet men toch laten staan. Kortom: ontwijken is vrijwel onmogelijk.
De patiënten kunnen zich wel wapenen met antihistaminica. Dit is medicatie die de werking van histamine, de stof die de allergische reactie veroorzaakt, tegengaat. Deze kan verkregen worden via de arts, maar ook zonder voorschrift. De pillen moeten gedurende de risico-maanden worden ingenomen. Er kunnen bijgevolg bijwerkingen ontstaan, o.a. slaperigheid.
Men kan zich ook laten inenten tegen hooikoorts. Dit noemt dan desensibilisatie. De stoffen van het vaccin gaan de zieke minder gevoelig maken. De kuur van verschillende inspuitingen gaan de patiënt immuun maken voor de pollen. Dit vaccin is wel een delicate kwestie aangezien één druppel te veel al een aanval kan veroorzaken.
Daarom dienen we vaccinatie enkel toe bij mensen die nefaste gevolgen ondervinden van hun levenskwaliteit. Of bij wie de standaardgeneeskunde niet of onvoldoende werkt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet