Kan je je haar knippen met een gewone keukenschaar? En hoe verf je je uitgroei? 6 tips voor het redden van je coronakapsel

maandag 11 januari 2021 - 13:50
We vreesden er al voor: de kapsalons blijven dus dicht. Hoe trek je je plan zonder een bezoek aan het kapsalon? Fabio Vignigni van Kapsalon Barber-Ella komt ons ter hulp!

“We hadden het al zien aankomen dat de kapsalons dicht blijven. Er komen geen versoepelingen. Ik hield het al in mijn achterhoofd en zette niet mijn hoop op één bepaalde datum. De klanten hebben heel veel begrip voor de situatie. Ik woon in de buurt van mijn salon in Antwerpen, dus ik kom veel mensen tegen. Week per week zie ik hen evolueren naar een meer en meer ontplofte coupe, maar ze hebben er alle begrip voor. Vooral voor mensen met kort haar is het lastiger: daar is het model er sneller uit. Het hangt dan over je oren en dat ziet er meteen slordig uit. Bij lang haar maakt het niet uit als er 3 centimeter bij is.”

Een keukenschaar is niet scherp genoeg, daar krijg je sneller gespleten puntjes.

Fabio Vignigni van Kapsalon Barber-Ella

Kan je je haar knippen met een gewone keukenschaar?

“Je doet dit het best met een iets of wat professionele schaar. Het hoeft daarom zeker geen dure te zijn. Voor 50 à 75 euro kan je zeker iets vinden. Je koopt dit niet bij een kapper, maar bij een groothandel of een kaperspeciaalzaak. Je kan er als particulier ook terecht. Je kan het vergelijken met een stofschaar. Als je stof met een gewone schaar knipt, zie je meteen dat dit uitrafelt. Met een stofschaar knip je in een mooie rechte lijn. Met een haarschaar is dit ook zo, maar je merkt dit enkel op microscopisch vlak. Een keukenschaar is dus niet scherp genoeg. Als je knipt met een botte schaar, krijg je rafelige punten waardoor je sneller gespleten puntjes krijgt.”

Hoe begin je? 

Neem je tijd

“Wil je een grote verandering? Neem dan zeker je tijd! Het kan mooi zijn als je niet te veel schrik hebt van het eindresultaat. Dat komt altijd wel goed. Hou je zeker niet vast aan de fouten die je maakt, maar kijk naar het eindresultaat. Dat is wat telt! Wat is het ergste dat kan verkeerd gaan? Doe het gewoon, haar groeit sowieso terug.”

Knip enkel je puntjes

“Maar, een tweede tip, zeker als je niet zo avontuurlijk bent: doe geen grote veranderingen! Wil je dat vers geknipte gevoel? Neem je puntjes vast en knip er heel weinig af. Volg de lijntjes van je kapper. Knip enkel de puntjes, dat is minder dan één cm, en zo blijft het model er wel wat inzitten. Langer weliswaar, maar je kapper zal niet kwaad zijn als je iets verkeerds gedaan hebt.”

Knip naar boven

“Als je gaat inknippen, naar boven knippen, dan krijg je een iets vloeiender resultaat.

In spiegelbeeld knippen

“Het is niet heel erg moeilijk om in spiegelbeeld te knippen. Het gaat makkelijker dan je denkt. Omdat je ook een heel deel in je eigen gezichtsbeeld trekt. Je kijkt gecontroleerd in je spiegel. Je achterkant? Die zie je zelf toch niet, dus dat maakt niet uit.” 

“Je hebt verschillende technieken om je haar zelf te knippen: maak bijvoorbeeld een middenstreep en kam je haar naar voor. Zo kan je makkelijk je puntjes bijwerken. Een wild kapsel is tegenwoordig ook helemaal in. Het komt allemaal niet zo nauw als je gewoon eens in je haar duikt en erdoor gaat.”

Wat met mensen die hulp nodig hebben met haar verven?

“Verven is moeilijker. Daarbij is de schade niet altijd zo makkelijk te herstellen. Lichtbruin is bijvoorbeeld al vrij donker, dus je kan beter te lichte verf kopen dan te donker, zeker als je blond bent. Blond kan je nu enkel oplossen met mèches. Dat is iets wat de kapper sowieso moet doen. Als je hier geen ervaring mee hebt, wordt het heel erg.

“Wil je je grijze haren verstoppen? Of je uitgroei weg? Bel naar je kapper! Zij verkopen nu veel kleurenpakketjes. Vraag om een kleurset van jouw kleur te maken, meestal zit dat in de computer. Kappers geven nu pakketjes op maat. En zo steun je ook nog eens de lokale economie. Ga je zelf naar de winkel? Kies dan een tint lichter als die dat je denkt dat je hebt. Dat is het veiligst.”

“Op onze website hebben we tutorials hoe je zelf je uitgroei moet kleuren. Begin bij de scheiding die je normaal draagt en werk verder naar je oren toe. Kleur enkel je uitgroei en dan komt dat wel goed. Dat ziet er toch wat beter uit!

Kapper Fabio van Barber-Ella heeft nog nooit zo veel veranderingen gezien in kapsels, het is dus het ideale moment om eens van look te veranderen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!