Kan je je metabolisme beïnvloeden?

maandag 30 april 2018 - 13:20
Wat is het verschil tussen een hoog en laag metabolisme? En kan je je metabolisme beïnvloeden?

Kerncentrale van het lichaam

Je metabolisme wordt ook wel stofwisseling genoemd. Enzymen (bijvoorbeeld speeksel) gaan voedingsstoffen afbreken en omzetten in energie en tal van andere stoffen die je lichaam nodig heeft. Wanneer er te weinig of helemaal geen enzymen zijn, heb je last van een stofwisselingsziekte. Je metabolisme kan gemeten worden aan de hand van je zuurstofverbruik. Maar dat is een zeer complexe meting, die enkel nuttig is wanneer er vermoeden is van een stofwisselingsziekte.

Hoog of laag metabolisme

Mensen met een hoog metabolisme verbranden sneller voedingsstoffen. Of je een hoog of laag metabolisme hebt, is voor een zeer klein deel genetisch bepaald. Het heeft vooral met je levensstijl en omgeving te maken. Beweeg je bijvoorbeeld weinig, dan heb je ook minder energie nodig, en zal je metabolisme trager zijn. Drink je te weinig water, dan heeft je lichaam te weinig vocht om je metabolisme draaiende te houden en vertraagt je metabolisme.

Wanneer je schildklier niet werkt zoals hij zou moeten, gaat je metabolisme vertragen en zou je kunnen verzwaren. Omgekeerd is het ook dat wanneer je schildklier té goed werkt, je metabolisme versnelt en je kan vermageren. Maar: overgewicht duidt niet meteen op een probleem met je schildklier!

Het metabolisme van mannen is normaliter een klein beetje hoger. Maar omdat zij ook in het algemeen meer eten, meer bewegen en meer spieren hebben, is dat verschil verwaarloosbaar. Je metabolisme verlaagt ook niet per sé wanneer je ouder wordt. Dit heeft eerder te maken met het veranderen van je levensstijl (bijvoorbeeld minder bewegen) en je metabolisme dat hierdoor verandert.

Een duwtje in de rug

Om je metabolisme gezond en draaiende te houden, neem je best deze tips ter harte:

  • doe regelmatig aan sport
  • drink voldoende water
  • eet regelmatige rauwe groenten en fruit
  • zorg voor een goede nachtrust

Sommige mensen beweren dat 's morgens een glas lauw water (eventueel met citroen) drinken, goed is voor je metabolisme. Volgens Dokter Devroey is dat inderdaad goed voor je darmtransit (en dus onrechtstreeks ook voor je metabolisme), maar een direct effect heeft het niet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!