Karin en haar zoon kregen beiden een burn-out: "Alles in mijn hoofd ontplofte, maar op het werk vonden ze mee een profiteur"

dinsdag 6 april 2021 - 18:51
Karin Schoovaerts en haar zoon, Marijn Sillis, kampten beiden met een burn-out. Nu weet iedereen wat een burn-out is, maar 20 jaar geleden was dat nog niet het geval. Haar zoon, Marijn, gelooft dat het geen toeval is dat beiden kwetsbaarder zijn voor een burn-out. Hij schreef er een boek over. Ze vertellen erover in ‘De Madammen’ bij Cathérine Vandoorne.

“Mijn diagnose was ‘een psychische overbelasting’, zei de dokter. Hij heeft me ook direct doorgestuurd naar een psychiater”, vertelt Karin. “Het feit dat de dokter wist wat het was, gaf me voldoening. Maar mensen op het werk vonden me een profiteur.

Een genetische link?

Ook haar zoon, Marijn Sillis, kreeg 20 jaar later last van een burn-out. Het kan dus zijn dat het geen toeval is en een genetische link of karakterstrek ervoor zorgt dat beiden vatbaarder zijn. “Ik denk niet dat het toeval is”, zegt Marijn. “Een burn-out wordt altijd bekeken als het gevolg van veel te veel werk of onaangenaam werk. Ik ben er redelijk zeker van dat karakter ook een grote rol in speelt. Mijn moeder is mijn spiegel. Ik ben helemaal dezelfde als haar. Ik weet dat zij ook heel perfectionistisch en onzeker is. Het zijn die karaktertrekken die ik heb geërfd. Ze wil ook altijd het beste voor iedereen. Mijn mama is de sterkste persoon die ik ken. Mensen gaan misschien zeggen: “Wat een platte familie is dat!” Maar ik trek er mij niets van aan. Volgens mij is een burn-out dus een optelsom van werk, karaktertrekken, het rugzakje dat je meedraagt en een beetje van alles.”

Volgens mij is een burn-out een optelsom van werk, karaktertrekken, het rugzakje dat je meedraagt en een beetje van alles.

Marijn Sillis

Een momentopname van één minuut

Mensen met een burn-out kunnen ‘crashen’. Wat dat juist is, vertelt Karin: “Voor mij was het een momentopname van één minuut. Op één minuut ging alles mis. Het was op mijn werk. Mijn dochter belde me op om te zeggen dat ze een afspraak had gemaakt in het ziekenhuis. Ze had iets voor aan haar rug en ze kon toen nog niet met de auto rijden. Of ik deze namiddag vrij kon nemen. Ja, dat is goed, antwoordde ik."

"Mijn baas was afwezig, maar de leidinggevende wou me geen halve dag vrij geven. Op dat moment is het voor mij allemaal in elkaar gestuikt. Ik moest voor mijn dochter naar huis kunnen gaan en ik kreeg een ‘neen’. Ik deed nooit moeilijk over vakantie. En alles ontplofte in mijn hoofd. Ik heb mijn bureau leeggemaakt. Ik ben meteen bij mijn baas gaan uittekenen, met ziekte. Thuis heb ik geweend en was ik totaal uit mijn lood geslagen. Toen ging ik naar de dokter. Ik had een huishouden met twee kinderen, een man met een shiftendienst en een job. Het was te druk. En dit was de druppel."

Ook ik streef nog steeds ‘perfect’ na, want ik ben uiteraard geen andere vrouw geworden.

Karin Schooyaerts

Schuif je perfectionisme aan de kant

Geen enkele burn-out is hetzelfde. Toch kan Karin tips geven aan mensen die het ook meemaken: “Neem het werk niet mee. Laat het waar het is en denk er ’s nachts niet over na”, begint Karin. “Probeer je perfectionisme aan de kant te schuiven. Laat het goed zijn, maar niet altijd perfect. Het is wel makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard. Ook ik streef nog steeds ‘perfect’ na. Ik ben geen andere vrouw geworden. Het is een raad die ik kan geven, maar zelf volg ik hem ook niet zo goed.”

Het boek ‘Ik dacht dat ik wist wat een burn-out was, tot ik er een kreeg’ van Marijn Sillis ligt nu in de boekhandel. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!