Kato Marynissen: “Toen ik kanker had, werden de verpleegsters mijn vriendinnen en kreeg ik zin om later in de sector te werken”

vrijdag 13 mei 2022 - 14:58
Zondag is het Dag van de Zorg, een dag die we niet zomaar laten passeren. Kato Marynissen bracht de grootste tijd van haar jeugd door in verschillende zorginstellingen. Ze was te gast bij 'De Madammen' en deelde haar verhaal.

Een bewogen jeugd

“Het begon op mijn elfde toen ik de diagnose van lymfeklierkanker kreeg. Er volgde een behandeling van chemotherapie en heel veel prikken en onderzoeken. Die intensieve periode duurde ongeveer twee jaar, maar dat is eigenlijk nooit definitief gedaan. Ik moet nu nog steeds regelmatig op controle om uit te sluiten dat de ziekte terugkomt."

"Die lymfeklierkanker heeft wel iets teweeggebracht bij mij denk ik, want op mijn achttiende werd ik opgenomen in het ziekenhuis met een eetstoornis. De opname voor mijn anorexia duurde acht maanden, maar dan ben je nog niet helemaal hersteld. Er staat je dan nog een periode van heel veel moeilijkheden te wachten.”

Op mijn elfde kreeg ik lymfeklierkanker en zeven jaar later streed ik tegen een eetstoornis.

Kato Marynissen

Wat betekent de zorg voor jou?

“Langs de ene kant ben ik heel dankbaar voor alle zorg en professionele hulpverlening die ik heb gekregen. Zonder de dokters en verpleegkundigen zou ik niet genezen zijn. Langs de andere kant heb ik veel onzekerheid en angst gekend als kind en ik vind niet dat een klein meisje zo’n dingen zou mogen meemaken. Ik heb mijn zesde leerjaar niet op school meegemaakt en dat is wel een cruciaal punt in het leven van een kind. Ongevraagd ben ik in de volwassenenwereld gegooid.

Ik heb dingen meegemaakt die een kleine meisje niet zou mogen meemaken.

Kato Marynissen

Psychiatrische verpleegkunde

“De zorg heeft me altijd aangetrokken. Toen ik kanker kreeg, begon het binnenin te borrelen om later iets in de sector te doen. Mijn verpleegkundigen waren mijn grote voorbeelden: ze waren altijd bij mij en zorgden super goed voor mij. Ze werden na een tijd echt mijn vriendinnen en toen heb ik de klik gemaakt dat ik dat later ook wou doen. Zo gezegd, zo gedaan… want nu studeer ik voor psychiatrisch verpleegkundige. Ik wil altijd in de zorgsector blijven hangen, ik voel dat mijn hart daar ligt. Ook eerstelijnszorg en bewustzijn creëren rond mentaal welzijn trekken me enorm aan.”

Ik wil heel mijn leven in de zorgsector blijven hangen… Mijn hart ligt daar.

Kato Marynissen

Dag van de Zorg

Zondag 15 mei is het Dag van de Zorg. Dat betekent dat 300 zorg- en welzijnsorganisaties de deuren openzetten voor het brede publiek met een boeiend programma. Op de website www.dagvandezorg.be krijg je een overzicht van de verschillende organisaties die deelnemen. Iedereen is welkom om leuke activiteiten en workshops te doen.

“Waarom zou je kiezen voor een job in de zorg? Je haalt er enorm veel energie uit.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!