Kerstboom ruimt plaats voor kamerplanten

vrijdag 12 januari 2018 - 11:31
kamerplanten
De feestdagen zijn voorbij en dus verdwijnt de kerstboom beetje bij beetje uit onze woonkamers. Hét ideale moment om een kamerplant in huis te halen, toch?

Angelo Dorny - moestuinmaniak maar over het algemeen helemaal weg van planten - weet het zeker: dit is het moment, want als je je kerstboom afbreekt, merk je plots hoe kaal die hoek achterblijft. Zijn tip: grootbladige kamerplanten die het hele jaar door de ruimtes in je huis een warme invulling geven.

Kamerplanten en water

De belangrijkste reden waarom een kamerplant sterft is te veel water! Het is een groot misverstand te denken dat je je plant veel water moet geven. Het is net andersom! Beter te weinig, dan te veel. Te veel kan de wortelkluit immers doen rotten.

Laat de plant spreken

Vaak krijg je te horen dat je een kamerplant elke week water moet geven. Dat klopt niet. Je moet de plant zelf laten spreken. Als de plant te kennen geeft dat hij droog staat (bladeren wat laten hangen), dan pas mag je hem water geven. 

Om te bepalen of je plant water nodig heeft, kan je - behalve kijken - ook gewoon even aan de grond voelen in de pot. Als die grond vochtig aanvoelt en wat blijft plakken aan je vingers, dan moet je nog geen water geven. Pas als de grond droog is en niet blijft kleven, dan moet je water geven!

De favoriete kamerplanten van Angelo

alocasia of olifantsoor

1. Alocasia of olifantsoor

De Alocasia is een plant die de afgelopen jaren heel populair is geworden. Ook Angelo is er helemaal weg van. De Alocasia vormt (giga)grote bladeren en geeft meteen een ruimte vorm, zeker op de plek waar voorheen een kerstboom stond te pronken. Lichtjes, slingers en ballen heeft de plant niet eens nodig om op te vallen. 

Alocasia groeit het liefst op een plek waar de zon niet rechtsreeks binnenvalt. Licht is prima, maar in de halfschaduw voelt de plant zich nog beter. De plant stelt geen uitzonderlijke eisen en is vrij makkelijk te onderhouden. Een vochtige, niet natte wortelkluit is uitstekend. Afhankelijk van de temperatuur en omgeving 1 keer per week water geven.
 

ficus

2. Ficus of rubberboom

De grootouders van Angelo hadden ze al in hun woonkamer staan en sinds een paar jaar pronken ze ook in zijn living. Ficussen zijn zeer makkelijke kamerplanten. Zon of schaduw, het maakt ze allemaal niet veel uit. Ze bereiken een werkbare hoogte en geven invulling aan ruimtes die ook in de hoogte wat groen kunnen gebruiken. 

De ficus heeft hooguit 1 keer per week water nodig, of vaker als hij in de zon staat. Vermijd tocht en schrik er niet van als er af en toe wat bladeren afvallen. Geef in het voorjaar en gedurende de zomermaanden extra meststoffen, zo blijft de plant mooi groen.
 

Kentia palm

3. Kentia palm

Deze palm is een taaie rakker. Hij stelt weinig eisen en is doorgaans makkelijk te verzorgen. Met droge lucht heeft de plant geen probleem, af en toe wat water geven is aangewezen. 

Je vindt ze in verschillende afmetingen. Goed voor grote en kleine ruimtes. Kentia heeft trouwens ook een luchtzuiverende werking, wat hem ook geschikt maakt als slaapkamerplant. Zet deze palm in een mand in plaats van een pot, dat ziet er net wat leuker uit.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!