Kim Van Oncen verloor dochtertje bij geboorte: “Dankzij Pipa nemen wij het geluk extra hard vast en daar ben ik haar heel dankbaar voor"

donderdag 6 mei 2021 - 09:18
“Je hebt mislukkingen die je zelf in de hand hebt, maar je hebt ook dingen die je kunnen overkomen. Ze voelen aan als een mislukking, maar je hebt er geen controle over”, vertelt Kim Van Oncen aan Anja Daems. Ze spreekt uit ervaring, want in 2017 moesten Kim en haar man hun dochtertje Pipa afstaan.

Het dochtertje van Kim Van Oncen heeft het niet gehaald: “Op het einde van mijn zwangerschap waren er bepaalde tests die uitwezen dat er problemen waren. We hebben toen besloten om niet langer te wachten. Ze kreeg het heel moeilijk in mijn buik. Op het einde gaf ze zelf aan dat ze het niet ging halen, omdat haar harttonen naar beneden gingen. We hebben er toen voor gekozen om haar niet meer te laten afzien. Tegen dat ik van haar bevallen was, was ze al gestorven.”

Deze traumatische gebeurtenis gebeurde in december 2017: “Heel de maand december blijft bijzonder voor ons. Het is pas wanneer die ene datum voorbij is en we naar de feestdagen gaan, dat het gevoel verandert. Mijn kinderen zijn gek op de feestdagen, het is een drukke periode in de supermarkt enzovoort. Maar tot die ene dag er is, loop ik rond begin december heel lastig. Er komen heel wat herinneringen terug aan die controles en alles wat er aan vooraf ging, wat ook traumatisch is. Dat zijn weken die moeilijk zijn, maar daarom niet ondragelijk.”

“Het is een wens die mislukt is, maar ik had hier niets in de hand. Het kan aanvoelen als een mislukking, maar als ik hier zelf controle over had, was het uiteraard niet zo gelopen.”

Tegen dat ik van haar bevallen was, was ze al gestorven.

Dertiger Kim Van Oncen

"Pipa heeft van mij een nog sterkere vrouw gemaakt"

Pipa is zeker nog in hun leven aanwezig: “Het is niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar wel voor onszelf. Heel vaak heeft Pipa de hand in beslissingen die we nemen en in heel veel ‘foerts’ die ik zeg. Ze heeft van mij een nog veel sterkere vrouw gemaakt, omdat ik zoiets heb van: als ik me door dit heb kunnen spartelen, is er weinig waardoor ik me uit mijn lood moet laten slagen. Of mensen die me een slecht gevoel willen geven, of grenzen die ik niet afbaken, … Ik ben er nog veel verder in gegaan omdat geluk zo broos en breekbaar is. Je moet het pakken wanneer het er is, je moet ervan genieten wanneer het er is. Mijn man en ik proberen alles uit het leven te halen. Dat is uitvergroot na die gebeurtenis. Ik ben haar daar op een bepaalde manier dankbaar voor.”

“Op onze kerstkaartjes staat Pipa niet”, vertelt Kim. Maar ze gaat lachend verder: “Ik doe wel iets wat niemand weet. Het is de eerste keer dat ik dit vertel: elk jaar probeer ik iets origineels te doen. Dit jaar had er iemand een tekening gemaakt van ons gezin op een kerstkaartje met een kerstboom en de hond. Heel subtiel laat ik haar erbij tekenen, in de vorm van een ster, of een vogel, of een initiaal. Ergens zit er in onze kerstkaarten een verwijzing naar haar, maar ik wil dat niet in het gezicht van mensen gooien. Dat hoeft zeker niet voor mij. Maar voor onszelf is het heel leuk om ze er toch op te zetten.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!