Kinderen en competitiegeest

vrijdag 11 januari 2013 - 10:00
jongen met surfplank
"Mijn zoontje van 6 is competitief en perfectionistisch. Op school is hij heel ontgoocheld als hij een slechter punt haalt en niet bij de besten is van de klas", mailt Tanja uit Kortenberg.

"Mijn zoontje van 6 is competitief en perfectionistisch. Op school is hij heel ontgoocheld als hij een slechter punt haalt en niet bij de besten is van de klas", mailt Tanja uit Kortenberg.

"Als hij met de voetbalclub een match speelt, kan hij niet goed tegen zijn verlies. Als hij een match niet wint, staan de tranen hem in de ogen. Ik ben blij dat hij de dingen goed wil doen, maar vind toch dat hij overdrijft."

Pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool Pedro De Bruyckere is de studiogast bij De Madammen.

Over competitiegeest

  • Jongens, zeker jongens, zijn door de band erg competitiegericht.
  • Toch is leren falen en leren vanuit iets dat je niet gelukt is, is heel belangrijk.
  • Ook voor bedrijfsleiders zijn er al eens ‘fail conferences’ georganiseerd, waarbij iedereen komt vertellen welke fouten ze hebben gemaakt en wat ze daaruit geleerd hebben. In contrast met de ‘gewone’ conferenties waar mensen alleen over hun succes komen spreken.

Het is niet erg om te proberen en te mislukken, als je maar probeert en weer verder probeert.

Leren falen is een soort groeiproces, waarbij er aan de ene kant natuurlijk niets leuker is dan winnen, maar aan de andere kant moet je bij een verlies ook de andere elementen bekijken.

Natuurlijk moet je je kind eerst een keer goed vastpakken en troosten. NIET: ‘Het is allemaal niet zo erg.' Want voor het kind is het op dat moment heel erg. Maar je kan daarna wel zeggen dat er nog matchen komen.

En je kan door de juiste vragen te stellen aan je kind het leren relativeren. Bv:

  • heb jij goed gespeeld?
  • was het leuk om samen met de andere kinderen te spelen?
  • welke dingen heb je (wel) goed gedaan?
  • wat zou je anders hebben gedaan?

Aanmoedigen mag zeker, maar je mag daar als ouder niet te ver in gaan! Voetbalouders hebben geen al te beste reputatie, omdat ze er soms te ver in gaan. In dat geval werken aanmoedigingen omgekeerd, omdat ze hun kinderen onder druk zetten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!