Kippen houden voor beginners: dit moet je zeker weten

dinsdag 22 september 2020 - 13:18
Unsplash
Ilse en Jo willen kippen in de tuin. Ze houden van tuinieren en kippen horen daar ook bij, vinden ze. Maar hoeveel grond hebben kippen nu juist nodig? Dierenexpert Chris Dusauchoit legt uit.

“Dat hangt ervan af hoe groot de kip is. Er zijn namelijk heel grote kippen maar ook kleine hoentjes. In ieder geval moet je per kip minstens één vierkante meter tot anderhalve vierkante meter rekenen. Dat is de regel voor de buitenren”, vertelt Chris. Maar, kippen hebben niet enkel een ren maar ook een hok nodig. “Voor het hok rekenen we 0,25 vierkante meter per kip. Kippen scharrelen graag, als je ze op een te kleine ruimte zet, pikken ze alles kapot. Dan is het binnen de kortste keren een grote modderpoel. Maak het dus zo groot en interessant mogelijk.”

Waar koop je kippen?

“Bij de bekendere tuincentra, maar ook bij fokkers”, begint Chris. “Maar je moet ermee opletten, net zoals bij katten en honden. Er worden kippen aangeboden die zogenaamd gered zijn van de legbatterij-industrie en wie blijkt die dan aan te bieden? De mensen van de legbatterij-industrie zélf. En net zoals bij alle andere dieren: koop niet zomaar een kip. Denk erover na. Waar ga ik ze zetten? Hebben ze schaduw? Neem ik een haan?”

Moet er in ieder kippenhok een haan?

“Dat kan, maar moet niet. Een groepje kippen noemen we een ‘toom’, een haan kan een ‘toom’ in toom houden. Maar daar heb je eigenlijk geen haan voor nodig”, legt Chris uit. “Er bestaat ook zo iets als een ‘pikorde’ onder de kippen. Er is dus altijd één kip die het voor het zeggen heeft. Ze creëren zelf een hiërarchie, en over het algemeen werkt dat goed.”

“Je mag ook zeker niet vergeten om het kippenhok marter- en vossen-‘proof’ te maken. Daar komt best veel bij kijken”, waarschuwt Chris. “Het hok moet al zeker hoog en breed genoeg zijn.  Voor meer tips kijk je best even op natuurpunt.be

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!