Koen De Bouw: "In mijn eerste Hollywoodproductie was ik mijn tekst kwijt en begon ik te hyperventileren"

woensdag 11 september 2019 - 07:37
Koen De Bouw vertelt aan Anja Daems over zijn eerste Hollywoodervaring. En die verliep niet helemaal positief!

"Mijn eerste Hollywoodproductie was 'The Last Tycoon'. Die ervaring was wel heel... overweldigend, en ik dreigde daar door overspoeld te worden op de set, de eerste weken."

 

'Ten seconds for action', hoorde ik. En mijn tekst was weg. Ik begon te hyperventileren.

"Ik was als eerste Vlaamse acteur gecast in een puur Amerikaanse productie. The Last Tycoon gaat over het Hollywood in de jaren 30, we draaiden ook echt op Paramount, in de échte Hollywoodstudio's. Je zit echt in de geschiedenis want alles is daar vroeger gedraaid. Ik was één van de vaste acteurs. Ik zat te wachten in een trailer om daarna met een golfkarretje naar de set gebracht te worden. Goed, fijn, wauw, ik wist waar ik me aan kon verwachten maar je hebt in Hollywood dus mensen die voor jou de technische repetitie doorlopen. Voor alle acteurs heb je iemand, een soort van figurant, die de repetitie doet. Dus van het moment dat je op de set komt, moet je eigenlijk direct presteren. Ik moest een scène met een auto van de jaren 30 doen, waar ik wel de dag ervoor mee had leren rijden. Ik zet mij in die auto en naast mij wordt een walkie talkie gelegd, zoals altijd, en ik hoor 'ten seconds for action'. En ik denk: oei, gaan we niet repeteren? Ik had mijn tegenspeler nog niet gezien, want dat had die figurant gedaan. Het was direct: hup, spelen. En met dat besef was mijn tekst plots weg. Het pakte op mijn adem, ik ging hyperventileren, ik kon alleen nog maar heel hoog ademen en spreken was niet meer mogelijk. Ik dacht: 'Oh my God, binnen tien seconden moet ik dat onder controle krijgen.' Dat werd natuurlijk alleen maar erger. Ik dacht 'ik ga hier straks heel die ploeg overhoop rijden met die auto en die mensen gaan denken: is die helemaal uit Europa naar hier gekomen voor dit?'

Net op tijd de knop omgedraaid

"Twee seconden voor het aan mij was, had ik mijn stress onder controle en viel alles op z'n plaats. Maar de weken erna dacht ik: wat heb ik mezelf aangedaan? Als dit zo vijf maanden gaat duren - je moest voor 6 jaar tekenen bij zo'n productie! -, dan gaat dat helemaal niet leuk zijn. Gelukkig kon ik er na een week of vier, vijf van genieten, maar die periode was écht niet eenvoudig." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!