de madammen
Koffiewalnotencake, gin-confituur en bierbrood: Vlaco vzw brengt kookboek uit over vloeibare restjes
wo 9 dec. - 11:29
“Mensen staan er minder bij stil dat ze ook heel veel vloeibare restjes weggooien", vertelt Elfriede Anthonissen van Vlaco vzw bij 'De Madammen'. "Die drankrestjes worden vaak in de gootsteen of toilet weggegoten, maar je kan er nog heerlijke dingen mee maken. We hebben nu een tweede boek gemaakt over restjes. Dit boek gaat specifiek over vloeibare restjes, gaande van Redbull-koekjes tot wijnlollies."
Bier in plaats van gist
Heb je toevallig een pintje over dat bijna slecht gaat worden? Maak dan eens een bierbrood! “Dat is echt super gemakkelijk. Eén van onze collega’s heeft het gemaakt en ze zegt zelf dat ze geen keukenprinses is. Er moet bijvoorbeeld ook geen gist in. Als je niet vaak bakt, heb je dat niet meteen liggen in huis. Het is een superlekker brood met een krokante korst", vertelt Elfriede.
Verborgen ingrediënt
“Mijn favoriet is toch wel de koffiewalnotencake. Je moet aan deze cake ook geen bloem toevoegen. Ze zijn gemaakt met een restje koffie, dat je anders misschien in de gootsteen zou kieperen. Met die restjes is het zo dat je ze vaak niet proeft, maar ze geven wel een extra toets aan je gerecht. Het is een beetje een ‘secret ingredient’. Je proeft dat er een extra toets aan zit, maar je kan het niet meteen thuisbrengen. Zo leer je nieuwe smaken ontdekken en probeer je wat meer uit.”
Gin-confituur
“Er staat ook gin-confituur in het boek, dat is met braambessen. Ik heb bijvoorbeeld een tuin en de gin staat bij in de kast. Maar ik drink er niet alleen van en de feestjes zijn nu toch afgeschaft. Dus dan kan je gin-confituur maken. Maar we gaan ervan uit dat je voor een recept alles gebruikt wat je in huis hebt liggen. We bieden ook suggesties aan zodat je niet per se naar de winkel moet. Heb je bijvoorbeeld geen bramen, dan kan dat ook met sinaasappel. Of met een doosje vruchten die je misschien in de diepvries hebt liggen."
Wil je graag zelf aan de slag gaan?
Dan kan je meer informatie over het boek terugvinden op de website van Vlaco.