de madammen
Koken met spruitjes
wo 20 feb. - 10:36
Het zou witloof kunnen zijn, maar deze keer heeft Pascale Naessens het over spruitjes.
Een typisch Vlaams product waarvan de teelt decennia lang beperkt bleef tot Vlaanderen, vooral de omgeving van Brussel. Vandaar de namen choux de Bruxelles, Brussels sprouts, Brüsseler kohl, col de Bruselas.
De groente is verwant aan de sluitkolen, witte kool en spitskool. Spruitjes groeien niet op de grond, maar in de okselholten van een rechtopstaande koolplant. Spruitjes zijn een typische wintergroente en hebben een zeer uitgesproken smaak.
Tip
Je kan ‘spruitjeslucht’ voorkomen door wat melk of een ui met de spruiten mee te koken.
Kinderen en spruitjes
Om kinderen te laten kennis maken met spruitjes geeft Pascale alvast 2 tips:
- kook de spruiten niet te lang
- zorg ervoor dat ze beetgaar zijn
Meng ze dan met wat gebakken spekjes of met feta. Het is niet de bedoeling om smaken te camoufleren, maar wel om een harmonie van smaken te creëren.
Inspiratie
Op de site van 'Lekker van Bij Ons' vind je heel wat inspiratie om aan de slag te gaan met spruitjes. Smakelijk!