Koken met venkel

woensdag 16 mei 2018 - 11:31
Het is een bij uitstek zomerse groente, die - jammer genoeg - niet iedereen lust. Dat heeft alles te maken met anijsachtige smaak ervan...

Venkel behoort samen met selder, kervel, peterselie en wortel tot de familie van de schermbloemigen. Je herkent de groente aan zijn frisse anijsachtige smaak. 

Het jonge groen, de zogenaamde veertjes, worden soms gebruikt als garnering of als kruiden in salades en vissoepen.

Hoe kopen?

Verse venkel is zuiver van kleur en vertoont geen bruine vlekken. De knol is goed en gelijk gevormd en voelt stevig aan. Het loof is vers, frisgroen en moet gedeeltelijk afgesneden zijn.

Klaarmaken


Snijd de onderkant van de venkel af en verwijder de stengels en het bladgroen. Bewaar het fijne venkelgroen voor de garnering. Snijd de venkel in stukjes of plakjes. Gebruik in een salade of kook ongeveer twaalf minuten.

Goed om te weten: door verhitting wordt de smaak zachter.

Gezondheid

Venkel is rijk aan voedingsvezels en is een goede bron van kalium en foliumzuur.

Bewaren

Venkel bewaar je best in de koelkast. Vermijd een te lange bewaring, want dan vermindert de smaak.

Op zoek naar inspiratie? 

Weet je niet meteen wat je kan klaarmaken met venkel? Wij zijn even gaan rondneuzen op de site van Dagelijkse Kost en vonden deze 3 receptjes. Smakelijk!

Pasta met gerookte zalm, venkel en kruidenkaas

Visburgers met venkel, andijvie en quinoa

Schelvis met witte wijnsaus, venkel en puree

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!