Koken voor een kindje met lactoseintolerantie

donderdag 13 december 2012 - 10:00
lactose-intolerantie
Arlette uit Hasselt kookt om de 14 dagen voor haar kinderen en kleinkinderen maar daar is een kindje bij met lactose-intolerantie. "Ik zoek recepten voor ons allemaal. Ook merknamen zijn welkom."

Arlette uit Hasselt kookt om de 14 dagen voor haar kinderen en kleinkinderen maar daar is een kindje bij met lactose-intolerantie. "Ik zoek recepten voor ons allemaal. Ook merknamen zijn welkom."

Daarvoor praten De Madammen met voedingsdeskundige Lynn De Merlier

Welke producten mag ze niet meer klaarmaken voor haar kleindochter?

Alle producten waar melk in zit of in zit verwerkt daar moet ze voor opletten! Melk, kaas, yoghurt en voor de kinderen natuurlijk ook pannenkoeken…

Als de kleindochter bv. naar een verjaardagsfeestje moet en er zit lactose in het eten, dan kan ze op voorhand naar de apotheek gaan en druppeltjes of tabletten kopen. Ze moet dan een paar van die druppeltjes in de chocolademelk doen en zo mag ze die chocomelk gewoon drinken. Als ze pannenkoeken wil eten, kan ze daarvoor lactose-tabletten slikken vlak voor ze die opeet, en dan gaat ze die ook kunnen verteren.

Blijkbaar zitten er in producten zoals kaas en mozzarella een verschillende dosis lactose! In welke producten zit er weinig lactose en zou ze toch nog mogen klaarmaken/ opeten?

Een aantal kazen bevatten een bepaald soort stremsel, dat zijn micro-organismen die worden toegevoegd en zelf lactose gaan afbreken. Daardoor zit er veel minder lactose in dat product. Dit is het geval in yoghurt en harde kazen, die gaan erg veel lactose uit zichzelf afbreken, waardoor er veel minder lactose in het product zit.

Yoghurt en harde kazen moet de kleindochter in principe nog wel kunnen verdragen. In platte kaas, smeerkaas en mozzarella zit nog wel veel lactose.

Met welke vervangproducten kan Arlette werken?

Bij de kazen kan ze werken met kazen op basis van soja. Naast deze kaas heb je ook lactosevrije kaas, lactosevrije boter en lactosevrije room.

Ze mag alle producten op plantaardige basis gebruiken zoals sojamelk, rijstmelk, amandelmelk en havermelk. Er bestaat ook lactosevrije melk, dat is koemelk waarbij de lactose gesplitst is. Al de lactose die in deze melk zit is opgelost, dus ze is perfect lactosevrij. Deze melk benadert nog het meest de smaak van gewone melk.

Waar vindt je deze producten?

Je vindt deze producten in de supermarkten in de buurt. Zero-lactose melk, sojamelk, rijstmelk... allemaal in gewone supermarkten.

Een veel groter assortiment vind je in de bio- of natuurwinkel. Daar heb je de keuze tussen verschillende producten en merken.

Heb je een aantal voorbeeld recepten waar de oma goede punten mee gaat scoren bij de kleindochter die geen lactose kan verteren?

Als de oma warme maaltijden kookt moet ze eigenlijk niet veel veranderen. Als ze aardappelen, rijst, pasta kookt, of ook bij vis of vlees moet ze niets aanpassen.

Het enige waar ze rekening mee moet houden is, als ze kaassaus of bechamelsaus wil maken… daar moet ze dan een lactosevrije variant voor zoeken.

Arlette kan nog veel ideeën opdoen op de site: alpro.be en lima.be.

Op de site livaat.nl vind ze in welke producten allemaal lactose zit en in welke niet.

Archief

Lactose-intolerantie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!