Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Kunnen we over 10 jaar elke kanker genezen?

ma 26 feb. - 10:19

Boeiende antwoorden op boeiende vragen. “De Universiteit Van Vlaanderen” heeft er een patent op. Elke week nodigen De Madammen een wetenschapper uit die ons die boeiende vragen en vooral antwoorden uit de doeken doet.

Deze week is het de beurt aan professor Filip Lardon, hoofd van het kankeronderzoek aan Universiteit Antwerpen. Hij hoopt én denkt dat we de meeste kankers binnen 10 jaar gaan kunnen genezen.

Vooruitgang

We hebben al een hele weg afgelegd in de behandeling van kanker. Tot aan de middeleeuwen dacht men dat het een straf van God was. In de 18e eeuw dacht men dat kanker het resultaat was van een gestolde lymfe, en dat chirurgisch verwijderen de enige mogelijkheid was. Het was pas in de 19e eeuw, dankzij de uitvinding van de microscoop, dat Duitse wetenschappers zagen dat kanker een verzameling van cellen is, en geen gestolde lymfe. Door het gebruik van mosterdgas tijdens de wereldoorlog ontdekte men dat gas de celdeling deed afremmen en cellen afbreekt. Zo ontstond de chemotherapie. Marie Curie ontdekte later ook dat straling, radiotherapie dus, ook gebruikt kan worden in de behandeling.

 

"We willen het op zijn minst herleiden naar een chronisch behandelbare ziekte", vertelt professor Lardon. De patiënt zou er perfect mee kunnen leven, zonder al te veel nadelen. Idealiter zouden alle kankers natuurlijk voor de volle 100% geneesbaar moeten zijn binnen 10 jaar. Maar professor Lardon stelt dat 80% van alle kankers een realistischer doel is.

Behandeling

Zowel chemo- als radiotherapie zijn zeer effectief, maar hebben ook heel wat neveneffecten en brengen schade toe aan de rest van je lichaam. Er bestaan nieuwere, meer gerichte behandelingen zoals immunotherapie. Maar ook hier zijn er voor- en nadelen. De nevenwerkingen zijn minder, maar ze zijn er nog steeds. Het kostenplaatje ligt vaak ook veel hoger dan voor 'klassiekere' behandelingen. Immunotherapie is op dit moment ook nog niet voor alle tumortypes geschikt. En dan is er ook nog het probleem van resistentie. Kankercellen passen zich voortduren aan en zoeken een nieuwe manier om toch verder te kunnen uitbreiden in het lichaam, desondanks nieuwe behandelingen.

 

Wij zijn jaren lang bang geweest van kanker. Maar nu is het hoog tijd dat kanker bang wordt van ons, want we zitten de ziekte op de hielen!

— professor Filip Lardon

 

Tegenwoordig zet men enorm in op het opsporen van kanker via je bloed. Door een simpele bloedafname kan je al heel wat over je gezondheid te weten komen. Maar er wordt ook onderzoek gedaan naar het opsporen van kanker via urine of in uitgeademde lucht. Men traint hier bijen, honden en ratten voor. Dat zou vooral handig zijn in armere streken, waar een kankeronderzoek anders onbetaalbaar is voor de meeste mensen.

Bekijk hier het volledige filmpje van professor Lardon

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet