Laat het gras groeien in mei: "Zo draag je bij aan de biodiversiteit"

dinsdag 4 mei 2021 - 15:21
Bloemen in gras
Foto Pexels
De actie 'Maai mei niet' roept op om tijdens de maand mei je gras niet af te rijden. Katrien Bruyneel legt Siska Schoeters in ‘De Madammen’ uit waarom dit zo belangrijk is.

“Door je gras niet te maaien, draag je bij aan de noodzakelijke biodiversiteit. Heel wat wilde bloemen en grassen zorgen dat er vlinders en vogels naar je tuin komen. Je zorgt ook dat er meer water in je gras blijft. Elke keer dat je je gras maait, heeft dat gras terug water en kracht nodig om te groeien. Dat water haalt het gras uit de aarde, dus door niet te maaien kan je dit vermijden. Je verbruikt ook minder brandstof doordat je je grasmaaier niet gebruikt. Daarnaast composteert gazonmaaisel ook heel slecht."

Mest

“Mooie gazons worden om ze ‘clean’ en onkruidvrij te maken bemest. Vaak gebeurt dat met niet-biologische mest. Die mest komt dan ook in ons grondwater terecht en is heel vervuilend en slecht voor ons als mens.” 

In België hebben we een oppervlakte van 87.000 voetbalvelden aan gazons. Moest iedereen zijn gras gedurende een maand niet maaien, dragen we enorm bij aan het klimaat.

Katrien Bruyneel

Grootgrondbezitters en kasteelheren

Waarom maaien wij dan al heel ons leven ons gazon? “Daarvoor moeten we een heel eind teruggaan. Dat komt van de grootgrondbezitters en kasteelheren die heel veel grond hadden. Een groot deel van hun gronden werden gebruikt om aan landbouw te doen. Maar het was een symbool van rijkdom om veel grote grasperken en tuinen te hebben, die niet aan landbouw werden besteed. En dat is vandaag de dag nog steeds zo. Mensen vinden nog steeds dat ze hun gazon zeer netjes en goed moeten onderhouden.”

87.000 voetbalvelden aan gazons

“In België hebben we een oppervlakte van 87.000 voetbalvelden aan gazons. Mocht iedereen zijn gras gedurende een maand niet maaien dan dragen we enorm bij aan het klimaat. Ik hoop dat mensen, als ze een maand hun gras niet of veel minder maaien, inzien hoeveel leven dat naar je tuin brengt. Elk insect en elke bloem draagt bij tot de diversiteit die we nodig hebben. Om alles wat we hebben verstoord terug op te bouwen en ons steentje bijdragen tot het herstel daarvan. We zouden ook moeten pleiten om dat in onze wijken, steden, langs de bermen, … overal te doen.” 

Voor meer info kan je terecht op www.maaimeiniet.be 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!