Leen Dendievel schrijft boek vol levenslessen: "Je moet durven falen om tot successen te komen"

donderdag 22 april 2021 - 12:21
Radio 2
In haar nieuwe boek 'Brief aan mijn kind' geeft Leen Dendievel levensadvies dat ze vroeger zelf graag had gekregen. "Ik wilde het boek schrijven om iets te kunnen achterlaten", vertelt ze bij 'De Madammen'.

"Ik heb zelf geen kinderen, maar wat in het boek staat, is wel wat ik zou zeggen als ik een kind had. Het verhaal wordt verteld vanuit een vader die schrijft naar zijn kinderen. Zo wilde ik vermijden dat mensen mijn stem zouden horen in het boek en de bedenking maken, wat weet iemand van 37 jaar daar nu van?"

Een levensles die ze wil meegeven is dat je goed moet kiezen waarin je energie en tijd steekt. "Als kind heb ik zoveel tijd verspild aan dingen in het leven die toch nooit gingen veranderen. Zoals bijvoorbeeld hoe je eruit ziet, dat zijn kleine dingen waar je als kind zoveel mee bezig bent en je druk over maakt, maar wat heeft dat voor zin? Met mijn boek probeer ik duidelijk te maken dat je geen tijd moet verdoen aan dergelijke zaken."

Als er later iemand aan mijn graf staat die blij is dat ik in het leven ben geweest, is dat voor mij genoeg

Leen Dendievel

Levenservaring als advies

"Ik haal de inhoud van mijn boek puur uit levenservaring. Zo heb ik behoorlijk wat meegemaakt in het leven en bovendien onthoud ik ook alles wat ik doormaak. Hetgeen ik geleerd heb uit ervaring is dat je moet durven falen om tot successen te komen. In 'Brief aan mijn kind' heb ik het als volgt verwoord: "Als je niet durft flirten met falen, zal je nooit dansen met succes". Deze zin vind ik bijzonder belangrijk aangezien je zoveel kan leren uit tegenslag. Ik vind het ook belangrijk dat je je geluk niet laat afhangen van iets of iemand anders. Het komt erop neer om je best te doen in het leven. Als er later iemand aan mijn graf staat die blij is dat ik in het leven ben geweest, is dat voor mij genoeg."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!