Leer je kinderen hondentaal

maandag 5 augustus 2019 - 10:03
Het wordt vaak gezegd: de hond is de beste vriend van de mens. Ook voor veel kinderen is hun viervoeter hun steun en toeverlaat. Maar soms begrijpen die twee elkaar niet helemaal: bij maar liefst 9 van de 10 bijtincidenten is een kind betrokken.

Te weinig kennis

De meeste bijtongevallen zijn het gevolg van onwetendheid. Net zoals je een jonge puppy moet opvoeden, moet je ook kinderen leren wat een een hond allemaal uitdrukt. Kinderen weten bijvoorbeeld niet altijd dat wanneer honden hun tanden ontbloten ze een waarschuwing geven, en zo krijg je een gevaarlijke situatie.

3 tips

  • Laat jonge kinderen nooit alleen met een hond. Ze begrijpen nog onvoldoende de signalen die een hond stuurt, en dan kan het mislopen.
  • Benader een hond nooit langs achter. Sommige honden hebben een sterke schrikreactie en zouden dan durven bijten. 
  • Laat honden met rust wanneer ze eten. Dan worden ze niet graag gestoord.

Hoe reageer je op fout gedrag?

Ga een hond niet straffen, fout gedrag negeer je, goed gedrag beloon je. Als je weet dat honden vooral bijten uit angst, dan werk je zo'n gedrag alleen maar in de hand door je hond te straffen. Je hebt een hond nodig die naar je luistert omdat er dan positieve, leuke dingen gebeuren, en niet omdat ie bang is van jou. Als hondenbaasje moet je dus niet alleen naar de lichaamstaal van je hond kijken, maar ook naar die van jezelf.

Chris Dusauchoit schrijft boek op kindermaat

In zijn nieuwe boek 'Mijn hond en ik' probeert hij kinderen uit te leggen hoe de hond in elkaar zit, gaande van hun behoeftes tot lichaamstaal.

Bekijk het volledige gesprek in De Madammen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!