Maak zelf overheerlijke halfgedroogde tomaatjes

maandag 30 maart 2020 - 11:46
Ze doen denken aan de zomer, zijn heerlijk als aperitiefhapje en geven allerhande bereidingen een extra smaaktoets: halfgedroogde tomaatjes zijn een favoriet bij velen. Je kan ze kant en klaar kopen in de winkel, maar ze zijn heel eenvoudig zelf te maken. Zo doe je het!

Dit heb je nodig

  • een bakje, of twee, kerstomaten
  • goede olijfolie 
  • (zee)zout
  • wat tijm, wat oregano

Aan de slag

  • Verwarm je oven voor op 80 graden. Zet een rooster klaar.
  • Halveer de tomaatjes. 
  • Besprenkel met olijfolie en (zee)zout.
  • Voeg tijm en oregano toe.
  • Meng alles goed door elkaar. 
  • Leg de tomaatjes op het rooster, met de snijkant naar boven. 
  • Zet het rooster in de oven én zet dan de oven uit. 

Dat is het! 

Nu is het wachten geblazen. Laat de tomaatjes zo'n 8 uur in de oven. En laat de oven de hele tijd dicht. De warmte moet erin blijven. 

Na ongeveer 8 uur haal je de tomaatjes uit de oven. Je kan ze meteen verorberen of in een afgesloten bokaal - eventueel met wat extra olijfolie - in de koelkast bewaren. Dompel je de tomaten volledig onder in olijfolie, dan kan je de tomaten gerust enkele maanden bewaren.

Tip 

Je oven netjes houden? Leg een stuk bakpapier onder het rooster om het vocht van de tomaatjes op te vangen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!