Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Macarons bakken met Roger Van Damme!

di 13 mrt. - 11:31

Hoe maak je echte macarons klaar? Macarons om duimen en vingers bij af te likken? Topchef Roger Van Damme legt het ons stap voor stap uit!
Macarons bakken met Roger Van Damme!

Hoe maak je echte macarons klaar? Macarons om duimen en vingers bij af te likken? Topchef Roger Van Damme legt het ons stap voor stap uit!

Macarons

Ingrediënten

  • 300 g amandelpoeder
  • 300 g poedersuiker
  • 110 g vers eiwit
  • 300 g suiker
  • 75 g water
  • 110 g eiwit (van 1 dag oud)
  • dit zorgt voor extra glans en
  • stevigheid van het beslag
  • Enkele druppels rode kleurstof

Bereiding

  • Meng het amandelpoeder en de poedersuiker en zeef het mengsel door een fijne zeef.
  • Kook de suiker en het water in een pan tot 119 °C. Giet het oude eiwit in een kom en klop het op tot een schuimige massa. Voeg de suikersiroop in een vloeiende beweging toe. Vermijd hierbij de klopper; zo voorkom je het stollen van de suiker. Klop dit mengsel koud.
  • Meng 110 g van het verse eiwit onder het amandelpoeder en de poedersuiker.
  • Meng dit mengsel voorzichtig onder de pasta en spatel tot er een zachte en toch stevige massa is ontstaan.
  • Voeg enkele druppels rode kleurstof toe. Vul een spuitzak met een spuitmondje van maximum ½ cm met het beslag. Spuit het beslag van de makarons op een bakmatje in cirkels en schuif op een bakplaat. Laat de makarons 1 uur drogen. Er moet een droog vliesje op de makarons ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Bak de makarons 10 minuten in de warme oven.
  • Haal het matje na het bakken van de plaat en laat afkoelen.


Amandelcrème

Ingrediënten

  • 50 g amandelmelk
  • 25 g limoensap
  • 50 g melk
  • 10 g roompoeder
  • 25 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1,5 g gelatine,
  • geweekt in koud water
  • 235 g room, lobbig geklopt

Bereiding

  • Meng de amandelmelk met het limoensap, de melk en het roompoeder.
  • Voeg de suiker en eidooiers toe. Verwarm op een zacht vuur tot 85 °C en klop ondertussen tot je een gladde crème krijgt.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer goed door. Dek het mengsel af en laat in de koelkast afkoelen tot 25 °C.
  • Haal het afgekoelde amandelmengsel uit de koelkast, klop mooi glad met een klopper en spatel er de room eronder.
  • Doe de amandelcrème in een spuitzak met een spuitmondje van een paar mm doorsnede. Spuit de vulling op de makarons. Leg er eventueel enkele frambozen tussen. Duw de 2 macarons op elkaar zodat de vulling er lichtjes uitkomt.


Gemarineerde frambozen in bouillon van limoen

Ingrediënten

  • 100 g limoensap
  • Sap van 1 sinaasappel
  • ½ vanillestokje,
  • het merg er uitgeschraapt
  • 3 takjes citroenmelisse
  • 3 takjes munt
  • 3 takjes koriander
  • 250 g frambozen

Bereiding

  • Kook het limoen- en sinaasappelsap. Haal de pan van het vuur en voeg vanille en kruiden toe. Trek plasticfolie over de pan en laat zo 20 minuten trekken.
  • Zeef de bouillon en drenk de verse frambozen in de bouillon.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet