Madam Cathérine onder de indruk van dove dragqueen Lola McQueen: "Elke keer springen de tranen me in de ogen"

woensdag 9 oktober 2019 - 09:21
Lola McQueen, Alexander Decrans in het dagdagelijks leven, blies iedereen omver tijdens zijn auditie voor het VTM-programma Belgium's Got Talent. Madam Cathérine zag de auditie en was erg onder de indruk.

Lola McQueen bracht een playback-act met een nummer van P!nk. Niet zo bijzonder zou je denken, tot duidelijk wordt dat Lola doof is. "Stel je nu eens voor dat je niks hoort en dan toch een liedje moet playbacken. Hoe moeilijk is dat? Je kan de proef op de som nemen door bijvoorbeeld een liedje dat je goed kent op te zetten, ineens draai je het volume naar beneden zodat je niets meer hoort en jij probeert verder te zingen," legt Cathérine uit.

"Ik heb het filmpje nu al een viertal keer gezien en iedere keer springen de tranen me in de ogen. Die gebarentaal die Lola McQueen gebruikt om het liedje uit te beelden is ook zo mooi. Het is net een Oosterse dans."

Het liedje playbacken lukt volgens Lola omdat ze de muziek voelt. Inge Chau geeft al 28 jaar les aan dove kinderen en legt uit hoe het precies in z'n werk gaat: "Ik veronderstel dat ze de sensitiviteit tot het voelen van de omgeving heeft versterkt, omdat het auditieve ontbreekt. Je kan ook via het been achter je oren trillingen voelen. Wanneer dove personen leren praten, krijgen ze ook een bepaald ritme aangeleerd. Mensen met een auditieve beperking bewaren het langst de lage tonen, waar het ritme in zit. Ik veronderstel dat ze die dan nog voor een stuk kunnen waarnemen en daar dan op verder bouwen."

Bekijk de auditie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!