Mag ik friet bakken onder een dampkap?

dinsdag 21 februari 2012 - 10:15
Veerle uit Haasrode bakt frieten onder haar dampkap. Maar mag je eigenlijk wel frieten onder je dampkap bakken? Is dat niet gevaarlijk?
Veerle uit Haasrode bakt frieten onder haar dampkap. Maar mag je eigenlijk wel frieten onder je dampkap bakken? Is dat niet gevaarlijk?
De Madammen leggen haar vraag voor aan Vital Mafrans van Mafrans Electro.
Is er brandgevaar als je frieten bakt onder de dampkap?
Onder de dampkap frieten bakken is absoluut okee. Je moet wel opletten welke filter er in de dampkap zit. Het is aangeraden om een brandwerende filter te kiezen.
Tegenwoordig zijn er thermostatische frietketels. Deze gaan zelf voorkomen dat het frietvet te heet wordt. Met zo’n frietketel kan er eigenlijk niet veel gebeuren. Want als die te heet dreigt te worden slaat die vanzelf af.
Dus is het belangrijk om te weten met welke friteuse je bakt. Bak je nog met een oude 'frietpot' dan is het WEL gevaarlijk. Zeker als die op de kookplaat staat.
Wat is de ideale afstand van je vuur en je dampkap?
Bij een gasvuur moet je erop letten dat er een afstand van 90 centimeter is tussen je dampkap en je vuur. Bij een elektrisch vuur moet dat maar 60 centimeter zijn.
Er kunnen gloeiende delen opspringen richting dampkap en stel dat de afstand van je vuur met de dampkap te klein is, kan die natuurlijk vuur vatten.
Belast dat het bakken van frieten onder de dampkap de filter van de dampkap niet te hard?
Particulieren hebben geen frituur hé: ze bakken waarschijnlijk niet continu frieten.
Wat doet een dampkap? Die houdt het vet in de filter en voert de geur af. Zit je met een dampkap die geen afvoer naar buiten heeft, maar met een koolstoffilter, dan zal deze de geur vasthouden. Een koolstoffilter moet je tussen de 3 tot 6 maanden vervangen. Met zo’n koolstoffilter heb je meer kans op dampvorming.
Een dampkap zuigt de ruimte af. Een goede dampkap zal 7 tot 10 keer per uur de lucht uit de keuken verplaatsen.
Zijn er alternatieven?
Buiten bakken is een goed alternatief! Maar je blijft het toch ruiken. Is dat erg? We zijn het land van de friteuses. Dus we ruiken het graag.
Kan een friteuse eigenlijk overkoken?
Wel het is zo dat de nieuwe friteuses, met thermostaat, is dat eigenlijk niet mogelijk. Hoe lager je weerstand, hoe minder de kans dat je de friteuse gaat overkoken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!