Mama Yasmine maakt bakboek voor zoontje met diabetes: "Ik wou graag bakken op maat van Ilyas"

vrijdag 22 januari 2021 - 14:55
Drie jaar geleden werd bij Ilyas diabetes type 1 vastgesteld. Ilyas was toen nog maar zes. Niet alleen zijn leven werd plots anders, ook dat van zijn mama Yasmine Marchal. Want het liefste wat zij deed, was taarten bakken... Ze doen hun verhaal bij Anja Daems in 'De Madammen'.

“Mijn leven is wel een beetje veranderd sinds ik weet dat ik diabetes heb”, vertelt Ilyas aan Anja Daems. “Ik moet elke dag minstens vier keer een prikje hebben: drie keer in mijn buik en ’s avonds in mijn been of bil. Een prikje in mijn been geef ik zelf, in de bil doet mama dat. In de klas bel ik soms naar mijn mama om te weten hoeveel ik moet inspuiten.”

"Dat klopt", vervolledigt mama Yasmine. “De hoeveelheid insuline die hij moet inspuiten, wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid koolhydraten. Dat is ook afhankelijk van andere factoren. Gaat hij bijvoorbeeld turnen ervoor of erna, is de insuline te hoog, … dan moet die dosis gecorrigeerd worden. Je mag niet zomaar een dosis inspuiten, die moet altijd berekend worden. Ook al eet je elke middag hetzelfde. Je moet altijd kijken naar de insulinewaarde. En als die te hoog is, dan moet je corrigeren."

Ik ben als moeder zelfs vanop afstand elke dag bezig met Ilyas en dat is best wel intensief.

Yasmine Marchal

Het is dus geen zorgeloos bestaan als mama. "Ik ben vanop afstand elke dag bezig met Ilyas en dat is wel intensief. Maar gelukkig is Ilyas heel zelfstandig en trekt hij goed zijn plan. Hij doet eigenlijk echt wel supergoed.”

“Als je diabetes hebt, moet je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijven. Een teveel aan snelle suikers kan die bloedsuikerspiegel de hoogte doen ingaan”, aldus Yasmine. “Als hij geen insuline zou krijgen, dan zou zijn bloedspiegel te hoog gaan en dan kan hij een hyper krijgen. Dat betekent dat er te veel suiker in het bloed zit. Als de bloedspiegel te laag staat (een hypo), dan kan dat liggen aan het feit dat hij teveel insuline heeft ingediend, of misschien heeft hij te hard gesport, maar het kan ook gebeuren zonder enige aanleiding."

Zomaar traktaties in de klas aannemen, zit er voor Ilyas dus niet. "In de klas mag ik dat nog niet opeten. Maar ik neem het wel altijd mee naar huis." Mama Yasmine vult aan: "We moeten altijd eerst het aantal koolhydraten berekenen en een extra spuitje geven. Maar hij mag de traktatie wel altijd opeten.” 

"Ik wou graag bakken op maat van Ilyas"

Yasmine haar passie is bakken, en ze wou ook voor haar zoontje lekker gebak kunnen maken, maar dan met minder suiker en koolhydraten. “Ik wou graag bakken op maat van Ilyas. Ik schreef daarom het bakboek ‘Ongewoon zoet’. Daarin geef ik extra aandacht aan de hoeveelheid vetten en koolhydraten. Vetten hebben geen goede invloed op hart- en vaatziektes en daar zijn diabetespatiënten extra gevoelig aan.”

“In het kookboek heb ik bij elk recept de koolhydraten berekend. Er staan heerlijke koekjes, cakejes en taarten in. Allemaal ook echt lekker, want dat is wat gebakjes op de eerste plaats ook moeten zijn!"

Het boek ‘Ongewoon zoet’ van Yasmin Marchal is bedoeld voor mensen met diabetes, maar eigenlijk gewoon voor iedereen. En je kan Yasmine ook terugvinden op haar Instagrampagina.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!