Mark Eyskens over audiënties: "Sommige politici lopen er tegenwoordig als verhuizers bij!"

maandag 9 september 2019 - 10:24
De federale informateurs gaan vandaag voor de zesde keer verslag uitbrengen bij de koning. Maar hoe gaat 't er eigenlijk aan toe op zo'n audiëntie?

Minister van Staat Mark Eyskens ging al meermaals op audiëntie en wel bij 3 verschillende koningen: Boudewijn, Albert en Filip. "Elke koning heeft zijn eigen stijl", vertelt hij bij De Madammen, "maar over het algemeen gaat het er zeer gemoedelijk aan toe." Het protocol wordt vaak even aan de kant geschoven.

Wijlen koning Boudewijn heeft hij het beste gekend. "Boudewijn deed zijn audiënties graag al wandelendEr speelden konijntjes naast het pad in Laken als we voorbij wandelden. Toen ik probeerde te stoppen met roken, snoepte ik regelmatig op muntpilletjes. Wanneer ik binnenkwam in zijn bureau, trakteerde hij mij op zo'n pilletje, hoewel Boudewijn zelf nooit rookte. Een zeer attente man."

Zijn Albert en Filip dan net iets 'stijver' dan hun voorganger? "Absoluut niet! Ik ben nog op reis geweest met Albert toen hij prins was", vertelt Eyskens. "Na de toespraken en vergaderingen trokken we naar de bar. Het ging er bijna studentikoos aan toe! Er werd ook gepraat over privézaken zoals familie en kinderen. We dronken, lachen en zongen!"

Ik ben nu toeschouwer vanop het balkon. Soms met pretoogjes, soms met tranen in de ogen.

Mark Eyskens over Belgische politiek

Verhuizers

Word je gebrieft voor je eerste audiëntie? "Neen, als je uitgenodigd wordt, weet je ongeveer wel hoe de vork in de steel zit." Maar volgens Marc Eyskens zouden sommige politici toch wat tips kunnen gebruiken, vooral voor hun kledingkeuze. "Sommige politici lopen er bij als verhuizers tegenwoordig! Hemd, vest en das, dat mag toch wel."

Hoe kijkt de Minister van Staat naar het werk van Vande Lanotte en Reynders, de huidige federale informateurs? "Ik vind het allemaal bijzonder onrustwekkend. We zitten met grote uitdagingen: de begroting, het klimaat, ... Maar er lijkt heel weinig te gebeuren. De keuze gaat niet over linkse en rechtse partijen, maar tussen wat écht nodig is en wat onnodig is. Wat belangrijk is, is de socio-economische welvaart van ons land en al zijn inwoners. Al de rest is gezwets, tactiek en tast de welvaart van burgers aan.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!