Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Marokkaans tadelakt

di 13 mrt. - 8:20

Vorig jaar reisde Tine uit Mortsel naar Marokko. Het viel haar op dat heel wat muren daar voorzien zijn van tadelakt. Ze vond het zo mooi dat ze nu ook heel graag tadelakt in haar badkamer zou hebben.
tadelaktbezetting
Vorig jaar reisde Tine uit Mortsel naar Marokko. Het viel haar op dat heel wat muren daar voorzien zijn van tadelakt. Ze vond het zo mooi dat ze nu ook heel graag tadelakt in haar badkamer zou hebben. Ze is dus heel benieuwd of dat kan en wat de eigenschappen van die bezetting zijn.
We hebben hiervoor een specialist uitgenodigd. Jan Van De Gracht, mede-zaakvoerder van het Gentse interieurbedrijf Tintelijn.
tadelaktbezetting in de badkamer

tadelaktbezetting in de badkamer

Wat is het precies?
Wat het precies is, zit eigenlijk in de betekenis van het woord. Tadelakt spreek je in het Arabisch uit als teddelek. Het verwijst naar de afwerkingsvorm. Met een steen wordt er gewreven op de tadelakt, om het zo te polieren. Dat polieren is een belangrijke essentiële pleistermethode. Dit is een laatste behandeling van de kalksteen en zo is de naam tadelakt ontstaan.
Tadelakt is een hydraulische kalkpleister. Het is een oud systeem van een paar 100 jaar oud. Deze kalksteen wordt plaatselijk gewonnen. De kalk wordt gebrand op een temperatuur van 800 ° Celsius. De basis is witte kalksteen. Zuivere kalksteen is wit, en door er andere kleurpigmenten aan toe te voegen krijg je kleurschakeringen.
Zijn alle kleuren mogelijk?
Nee. Het is belangrijk dat je weet dat niet iedere kleur mogelijk is. Zwarte tadelakt is bv. onmogelijk. De basis van de kalksteen is wit. Om dan volledig zwart te gaan is echt bijzonder moeilijk.
Door er kleurpigmenten aan toe te voegen, krijg je een soort vervuiling in de kalksteen en dus een interessante kleurstructuur. Volle donkere kleuren kunnen niet. Je zal altijd zitten met de schakering, wat net het mooie is aan tadelakt.
Kan je dit op om het even welke ondergrond aanbrengen?
Je kan tadelakt alleen aanbrengen op een minerale ondergrond. Bijvoorbeeld niet op mdf of een gipsplaat. Tadelakt is niet 100% waterdicht, en kan dus water door laten naar de ondergrond. Daarom is het belangrijk dat die ondergrond waterafstotend is en dat is niet zo bij een gipsplaat of mdf.
In de laatste fase van het aanbrengen van tadelakt wordt er gepolierd met een kei. Daardoor wordt de tadelakt gedicht en fijngemalen. Zo wordt tadelakt wel waterafstotend, maar toch zal je nog altijd water hebben dat er doorgaat. Je kan het alleen aanbrengen dus op een minerale ondergrond zoals beton en baksteen.
Gips kan in een douche door het water gaan eroderen en zo gaan er hechtingsproblemen ontstaan met als gevolg : barsten en gipsplaten die loskomen.
Na dat het tadelakt gepolierd is met de steen, wordt er ook een olijfoliezeep aangebracht. Deze gaat de tadelaktmuur voeden en er nog meer voor zorgen dat het waterafstotend wordt.
Waar in huis kan je tadelakt gaan gebruiken?
In principe kan dat overal. Tadelakt werd in het begin in Marokko toegepast op schalen. Het was een heel fijn ambacht.
Je ziet het nu vooral in badkamers, douches, toiletten. Je kan het ook in bad doen. Hierbij geldt dezelfde regel: hou rekening met de onderliggende structuur van het bad. Het beton moet echt waterbestendig zijn anders krijg je vochtproblemen.
Belangrijk is dat je huis voldoende uitgedroogd is. Dus bij een nieuwbouw zou ik zeker een jaar wachten vooraleer de tadelakt aanbrengt. Dan ben je zeker dat het droog is.
Waarom zien we dat vooral tadelakt in de badkamer?
De verklaring is heel eenvoudig. Tadelakt is vrij duur. Als je een muur in je woonkamer wil behandelen met tadelakt dan is die oppervlakte vaak groter dan bijvoorbeeld in een badkamer.
Je moet al gauw rekenen op 250 euro per vierkante meter, zonder de werkuren. Dus dat is een vrij dure bezetting. Je kan eigenlijk het uitzicht vergelijken met marmer: het glanst mooi.
Kan je tadelakt zelf aanbrengen?
Heb je geen ervaring met bepleisteren, dan is het toch niet zo evident. Mensen die weten hoe je moet bepleisteren zullen er sneller mee weg zijn.
Tintelijn werkt samen met een bedrijf uit Brugge. Zij geven workshops aan mensen die graag met tadelakt zouden leren werken. Het is echt een ambacht. Als je het zelf wilt doen, dan is het toch aangeraden om eerst zo een workshop te volgen.
Is het duur?
Het is in aankoop niet zoveel duurder als bijvoorbeeld badkamertegels. Dus op zich is de grondstof niet zo duur. Maar het is wel heel arbeidsintensief. Dus de grootste kosten gaan naar de werkuren die er in kruipen. Het polijsten vraagt zijn tijd.
Zijn er alternatieven?
Zeker, er zijn alternatieven met kunsthars. Daarmee kan je op alle materialen gaan bepleisteren. Zelfs op gyproc en mdf. Het heeft dezelfde look, maar het bestaat niet uit natuurlijke grondstoffen. Het is op basis van acryl aten.
Ik zou kiezen voor tadelakt omdat dat een natuurlijke grondstof is. Minder milieubelastend dan kunsthars. Het is een volledige andere manier van aanbrengen ook dan tadelakt. Kunsthars is wel in hoge mate waterdicht.
Hoe moet je tadelakt-muren onderhouden?
Het is belangrijk om regelmatig de muur in te zepen met een olijfoliezeep. Dat reinigt en voedt de muur. Je kan dat best elke week doen. Zeker als je de douche elke dag gebruikt. De mate van het onderhoud hangt af van de intensiteit dat je het gebruikt. Zeep je ze niet in dan ga je kalkaanslag krijgen.
Heel belangrijk is om het niet te gaan inzepen met een ‘bijtend’ onderhoudsproduct. Tadelakt is kalk en zoiets lost de kalk op. Dat is echt desastreus voor de muur.
Stel dat er barsten in de muur komen, wat dan?
Dan is er een probleem geweest bij de productie. Barsten zijn moeilijk om te herstellen. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond goed wordt voorbereid voor de tadelakt wordt aangebracht. Als het dan toch voorkomt, dan kan je de barstjes oplossen met boenwas. Echt herstellen is heel moeilijk!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet