Messy Chef Jelle Beeckman stelt de 'Vis van het jaar' voor: de pladijs

donderdag 24 september 2020 - 11:20
Foto: VLAM
VLAM heeft de nieuwe vis van het jaar voorgesteld: de pladijs mag een jaar lang in de schijnwerpers zwemmen. In 2013 kreeg de vis ook al deze titel. Messy Chef Jelle Beeckman ging naar zijn favoriete lokale visboer om de pladijs wat beter te leren kennen.

“Pladijs is een heerlijke vis, met een licht zoete smaakt”, klinkt het bij Vishandel Anthony in Beernem. “Een goede verse pladijs herken je in de winkel aan de glans in zijn ogen, de ogen moeten nog blinken. Ook aan de kieuwen kan je merken of de pladijs vers is. Die moeten mooi roze zien. Verder is het een slecht teken als de pladijs ruikt.”

Lekkerst tussen juni en oktober

Zoals de meeste vissoorten is pladijs ook slechts een bepaalde periode in het jaar op zijn best: “Pladijs is het lekkerst van de maand juni tot en met oktober. Nadien smaakt de vis minder fris en zullen ze ook minder zwaar wegen, omdat ze voor de voortplanting in de winter kuit produceren."

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!