Michaël Pas over het vogeltelweekend: "Er is zo veel moois te zien in je eigen tuin!"

vrijdag 29 januari 2021 - 14:33
Natuurpunt roept iedereen op om dit weekend ogen en oren open te houden in zijn of haar tuin en vogels te tellen. Cathérine Vandoorne sprak af met ambassadeur Michaël Pas voor een spoedcursus vogels spotten.

Michaël en Cathérine spreken af in het stadspark van Antwerpen. “Mijn tuin is te klein om coronaproof vogels te kunnen spotten”, vertelt hij. “Maar het is wel degelijk de bedoeling dat je in je eigen tuin blijft dit weekend. Natuurpunt is natuurlijk geïnteresseerd in welke vogels er op privéterrein te vinden zijn. Op plekken waar biologen en spotters nooit komen. Daarom vragen ze om dit weekend een kwartiertje, meer is het niet, in je tuin te gaan zitten en goed rond je te kijken. Je noteert telkens het hoogste aantal. Stel dat je drie mezen tegelijkertijd ziet, dan noteer je drie mezen. Als er daarna één of twee opnieuw landen, dan blijf je bij die drie, want dat is het hoogste aantal.”

“Op de website van het vogeltelweekend vind je heel wat foto’s van de vogels die je zou kunnen spotten. Daar kan je dus zeker goed voorbereiden. Je vindt er ook een handig videootje met extra info. Daarin staat bijvoorbeeld dat overvliegende vogels niet meetellen. Ook handig om te weten!”

"Er cirkelden 60 vale gieren boven mijn hoofd"

Michaël is al van jongs af aan een ‘vogelaar’. “Mijn meest intense vogelwaarneming was op vakantie in de Spaanse Pyreneeën. Via via kwam ik in contact met iemand van de lokale vogelbescherming die mij mee kon nemen naar een voederplek voor vale gieren. Er cirkelden zestig gieren boven mijn hoofd. Toen het voeder, het vlees, gedropt werd, doken die allemaal naar beneden. Dat lawaai, die kreten en de wind die ze veroorzaakten, dat was onvergetelijk.” Vale gieren in je eigen tuin spotten zal er dit weekend niet inzitten. “Maar je gaat zo veel andere, mooie dingen zien!”

Bekijk hier het hele gesprek met Michaël en Cathérine in 'De Madammen'

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!