Mijn baby slaapt niet door...

donderdag 10 januari 2013 - 10:30
Mijn baby slaapt niet door...
Sylvie heeft een dochtertje van bijna 11 maanden die nog altijd niet doorslaapt. "Elke 2u moet ik uit bed. Als ik wat wacht om te gaan kijken (in de hoop dat ze weer in slaap valt) begint ze te krijse

Sylvie heeft een dochtertje van bijna 11 maanden die nog altijd niet doorslaapt. "Elke 2u moet ik uit bed. Als ik wat wacht om te gaan kijken (in de hoop dat ze weer in slaap valt) begint ze te krijsen en moet ik gaan kijken, want ze zou zo een uur doorgaan.

We hebben al van alles geprobeerd: laten huilen, uitnemen en een knuffel geven, een flesje extra geven,... Niets helpt."

Sarah van den Avenne is orthopedagoge en stafmedewerker van Kind & Gezin.

Hoe komt het dat een baby van 11 maanden nog niet doorslaapt? Wat kan de oorzaak zijn?

Baby’tjes hebben net als wij een slaapcyclus waarbij een diepere slaap afgewisseld wordt met een minder diepe slaap. Baby’s moeten leren daarmee omgaan. Wij worden ‘s nachts ook wakker, maar als volwassenen zijn we ons daar niet meer van bewust.

De baby moet leren zichzelf inslapen, in te sussen. Bij alle baby’s en kinderen is hun slaapfase hetzelfde, het is enkel de manier waarop de ouders ermee omgaan die verschillend is.Is er een leeftijd waarop de meeste kinderen wel doorslapen?

Gemiddeld spreekt men van 1 jaar, maar je hebt natuurlijk ook vroege en late doorslapers. Kinderen die veel vroeger dan 1 jaar doorslapen, maar ook kinderen die nog niet doorslapen na hun 1 jaar!

Meestal gaan kinderen vanzelf doorslapen, maar vanaf de kleuterleeftijd wordt hun slaap vaak terug wat onrustiger, omdat ze dan de gebeurtenissen die ze overdag meemaken gaan verwerken, daardoor gaan ze ‘s nachts vaak angstig zijn en dus minder vast slapen.

Mag Sylvie haar kind laten huilen wanneer het ‘s nachts wakker wordt?

Dat kan ze zeker! Je moet natuurlijk gaan kijken waarom je baby wakker wordt en zien dat het niet te maken heeft met dat het verkeerd ligt of dat het ziek is...

Een van de beste methodes is je kind gecontroleerd laten huilen. Je gaat eerst misschien om de twee minuten kijken wat er is, zeg dan éé duidelijke zin “ga nu maar slapen”, dek het kind weer toe en ga de kamer uit.

Dit ga je dan gradueel opbouwen, dus eerst om de 2 minuten, de volgende nacht om de 3 minuten,... tot je kind zelf leert in slaap vallen! Dit noemt men de kiekeboe-methode.

Wat moet je doen wanneer je baby niet doorslaapt? Hoe kan je dit best aanpakken?

Je kan best zorgen voor een vast slaapritueel, geef duidelijke signalen dat het bedtijd gaat worden. Hou je dagen zo gestructureerd mogelijk. Hoe vaster het dagritme hoe beter het nachtritme. Een goede slaaphygiëne begint overdag!

Geef ze op een vast tijdstip alle maaltijden, maar hou ook die gewoonte zo veel mogelijk aan in het weekend en tijdens de vakanties!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer info over baby’s die niet doorslapen vind je HIER & HIER.

Bij kind en gezin heb je ook verpleegkundigen die opvoedingsondersteuning geven. Je kan op spreekuur gaan en de verpleegsters gaan dan uitbreid in op de slaaphygiëne van een kind, en zoeken op maat een oplossing.

Zo kan je dan een slaapdagboek of een huildagboek bijhouden, dit is vooral voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Bel naar kind en gezin en maak hiervoor een afspraak op 078/150 100.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!