"Mijn rapport gaat altijd beter zijn dan dat van de regering."

woensdag 22 mei 2019 - 11:27
Op 24 mei sluiten Youth for Climate, Make Noise en de andere organisaties betrokken bij de klimaatbeweging de mars ‘Global Strike for my Future’ af met een groot feest in Brussel. Anuna De Wever blikte terug op de voorbije maanden bij Siska & Cathérine.

Maandenlang organiseerde Anuna De Wever elke donderdag klimaatmarsen om politici wakker te schudden."Ik ga blij zijn wanneer de verkiezingen achter de rug zijn, ik kijk ernaar uit om terug achter de boeken te zitten." En die examens, daar heeft ze geen schrik voor, "ik heb altijd gezegd dat mijn rapport beter zal zijn dan dat van onze politici!"

Ze geeft toe dat het slopende maanden zijn geweest. Er was ook meer dan alleen de klimaatmarsen, ze zette een expertenpanel op, ontmoette tal van politici voor gesprekken en maakte veel televisieoptredens. "Elke mars heeft mij opnieuw energie gegeven om er voor te blijven gaan," vertelt ze daarover. 

Politici hebben niet genoeg gedaan

In België hebben de politici het minder goed gedaan dan in het buitenland, vindt Anuna. "Ons politiek systeem is gemaakt om beslissingen heel traag te nemen, wat niet werkt wanneer je voor een existentiële crisis staat." Ze hoopt dan ook dat het klimaat een prioriteit wordt van de nieuwe regering. 

Laatste protest wordt groot feest

Komende vrijdag is er het laatste klimaatprotest, en dat dat wordt opnieuw een wereldwijde staking voor het klimaat. De mars start nu vrijdag 24 mei om 13 uur aan Brussel-Centraal. De klimaatmars wordt gevolgd door een groot feest in Brussel. Onder meer Tourist le MC, Slongs en Absynthe Minded zijn van de partij.

Bekijk het volledige gesprek

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!