Nathan Ramet overleefde het vernietigingskamp van Auschwitz. Dochter Patricia: "En toch heeft hij me nooit verplicht mijn bord leeg te eten"

dinsdag 28 januari 2020 - 11:35
Kazerne Dossin
Gisteren was het precies 75 jaar geleden dat het concentratiekamp van Auschwitz werd bevrijd, één van de vernietigingskampen in Nazi Duitsland die Natan Ramet overleefde.

Nathan Ramet was een zoon van Judka Ramet en Sura Polakiewicz en woonde na zijn geboorte 5 jaar in Polen. In 1930 verhuisde het gezin naar België waar hij school liep in het atheneum in Berchem. 

Noodlottige 21 augustus 1942

Op 21 augustus 1942 wilde Nathan, toen 17 jaar, samen met zijn vader naar Brussel reizen omdat het gezin Ramet naar daar wilde verhuizen. Maar nog voor de trein vertrok, werden ze opgepakt. Nathan werd samen met zijn vader op Transport VI van 29 augustus 1942 gezet naar een van de kampen in Nazi Duitsland. Zijn zus Félicie, die toen 20 jaar was, en zijn moeder doken onder en konden ontsnappen aan de deportatie.

Nummer 160242

Vader en zoon moesten dwangarbeid verrichten in verschillende kampen. Begin 1943 werd Natan overgeplaatst naar het kamp van Szopienice en hetzelfde jaar in november nog naar Auschwitz waar hij het registratienummer 160242 kreeg. Nathans vader Judka overleed op 29 december 1942 in het kamp van Trzebinia.

Dwangarbeid in getto Warschau

Eind 1943 moest Nathan Ramet de resten van het getto in Warschau helpen opruimen en in augustus 1944 brachten de nazi's hem naar Dachau. Dat kamp werd bijna een jaar later, in mei 1945, door de Amerikanen bevrijd en Nathan keerde terug naar België op 23 mei.

Opnieuw in ons land

Hij trouwde met Lili Steinfeld en samen kregen ze drie kinderen. Vanaf 1989 ging Nathan Ramet getuigen over  de gebeurtenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog.  Hij was ook voorzitter van het Joods museum voor Deportatie en Verzet in de voormalige Kazerne Dossin in Mechelen. Nathan Ramet overleed in 2012. 

Opgroeien in een getekend gezin

Patricia Ramet is één van de drie kinderen van Nathan. Ze vertelt bij De Madammen hoe het is om als kind groot te worden in een gezin waar je vader het meest afschuwelijke heeft overleefd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!