Negen weetjes over het Atomium

maandag 16 april 2018 - 13:19
Het Atomium bestaat 60 jaar en dat moet gevierd worden. Jaarlijks lokt het Atomium zo’n 600.000 toeristen naar Brussel. Wij zetten de leukste weetjes over het monument even op een rijtje.

De hoogte van het Atomium is 102 meter

Het Atomium staat hiermee op plaats 18 in de lijst van de hoogste gebouwen in België. Het hoogste gebouw is de Zuidertoren in Brussel, deze is maar liefst 150 meter hoog. 

De lift in het Atomium heeft een snelheid van 5 meter per seconde

De lift, die je in 25 seconden naar de hoogste bol brengt, was in '58 de snelste lift van Europa.

Het Atomium geraakte maar op het nippertje klaar

De bouw van het Atomium was een echte race tegen de klok. Door de strenge winter van 1957-1958 was het erg moeilijk voor de arbeiders om de bovenste bollen op tijd klaar te krijgen. Toen op 17 april 1958 de wereldtentoonstelling feestelijk geopend werd, werden in de bovenste bol de laatste klusjes gedaan en raakte het monument dus maar op het nippertje klaar. 

Het Atomium is ontworpen door André Waterkeyn

André Waterkeyn was de Belgische ingenieur die het Atomium heeft ontworpen. Waterkeyn bouwde de eerste maquette met 9 appelsienen en 16 breinaalden

In het Atomium lopen de langste roltrappen van Europa, met een lengte van 35 meter

De langste roltrap ter wereld vind je dan weer in Central-Mid-Level Hong Kong. De roltrap vervoert dagelijks 60.000 mensen over een 800 meter lange overdekte roltrap.

De negen bollen wegen elk 250 ton, in het totaal weegt het Atomium 2400 ton

 Het Atomium representeert een elementair ijzerkristal, dat om het voor iedereen goed zichtbaar te maken, zo´n 165 miljard keer is uitvergroot.

Vanuit de bovenste bol is er, op een heldere dag, uitzicht tot aan de haven van Antwerpen

In slecht enkele seconden ben je 102 meter hoger en kan je genieten van een prachtig uitzicht over de Heizel en Brussel. Bij goed weer kan je kilometers ver kijken. De piepkleine mensjes en gebouwen zijn best bijzonder, zeker als je weet dat je nu een overzicht krijgt over meer dan één miljoen mensen die onder jou lopen en rondrijden. 

In januari 2013 werd het door CNN uitgeroepen als bizarste gebouw van Europa

Nieuwssite CNN ging op zoek naar de elf vreemdste gebouwen van Europa. Het Brusselse Atomium is volgens hun redactie de bizarste constructie. Op nummer twee staat een gebouw in de vorm van een bankbiljet (Kaunas, Litouwen) en op nummer drie pronkt de Casa Milà van Goaudi (Barcelona, Spanje).

Oorspronkelijk ging het Atomium maar 6 maanden blijven staan

De Expo duurde 6 maanden, na een half jaar werden zo goed als alle gebouwen afgebroken of verplaatst. Het Atomium zou normaal ook met de grond gelijk gemaakt worden. Na enkele keren de afbraak uit te stellen werd beslist om het gebouw definitief te laten staan. Uiteraard was het gebouw niet gebouwd met als doel zo lang te bestaan, daarom werd het tussen 2004 en 2006 volledig gerenoveerd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!