Nieuw album voor Bart Herman: "Het is een plaat met enkel mijn stem en een gitaar"

woensdag 2 december 2020 - 13:37
Bart Herman
Bart Herman heeft dit vreemde jaar niet stil gezeten. Voor zijn nieuwe album 'De Weg', is hij in zijn repertoire en zijn eigen verleden gedoken. Het resultaat zijn 12 nummers, gebracht in hun puurste vorm: met enkel stem en gitaar.

Dankjewel Johnny Cash

Bart Herman haalde zijn inspiratie voor zijn nieuwe cd 'De Weg' tijdens het lezen van een biografie van de Amerikaanse countryzanger Johnny Cash: "Op een gegeven moment las ik dat Johnny op het eenvoudige, maar slimme idee kwam: een plaat opnemen met alleen een stem en een gitaar. En ik dacht: ik zit hier alleen met mijn gitaar. Net zoals aan het kampvuur, dat moet ik ook proberen." Technisch was het niet eenvoudig, want Bart is geen expert in dat soort zaken. Maar uiteindelijk is het toch gelukt.

Samen met de fans

Bart heeft de nummers niet alleen gekozen. Via Facebook konden zijn fans hun top 5 met favoriete nummers doorsturen: "In totaal zat ik aan 50 liedjes. Goed voor een dubbel album. Uiteindelijk zijn de helft van de songs op de plaat door de fans gekozen, de andere nummers zijn liedjes waar ik zelf een speciale band mee heb." Maar die keuzes vloeien in elkaar over: nummers die Bart het liefst vertolkt tijdens theatertournees, spreken de fans ook het meeste aan. Het nummer 'Gele rozen' stond met stip op nummer één.

De gitaar

Op de cover van de plaat staat een foto van Bart Herman als 11-jarig jongetje met opgetrokken sokjes en een gitaar. "De foto is van mijn plechtige communie. Daar was ik op een gitaar aan het tokkelen. Ik kwam uit een muzikale familie, maar iedereen koos voor een klassiek instrument. Ik moest absoluut een gitaar hebben. Het waren de jaren 60, iedereen wou een gitaar. Ik heb toen enkele lessen gevolgd, maar het instrument bleef al snel liggen. Pas een paar jaar later ben ik er echt op beginnen spelen." Later als muzikant bleek een gitaar en een stem genoeg om een nummer te schrijven: "De locatie maakt niet zoveel uit. Ik heb muziek in een kelder geschreven, op een zolder en zelfs in de kazerne tijdens mijn legerdienst."

Bart Herman zong bij 'De Madammen zijn grote hit 'Ogen van Lood'. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!