Nieuwe Michelingids voorgesteld: "Inspecteurs doen gemiddeld 250 maaltijden buitenshuis per jaar"

maandag 11 januari 2021 - 15:59
Foto: Unsplash
Peter Goossens behoudt zijn drie sterren met Het Hof van Cleve en The Jane is nog altijd twee sterren waard. En het Thaise restaurant Boo Raan in Knokke-Heist heeft een eerste Michelinster te pakken. Het was een spannende dag vandaag voor veel restauranthouders, want de nieuwe Michelingids werd voorgesteld. Siska Schoeters sprak in 'De Madammen' met Werner Loens, selectiedirecteur voor de Michelingids voor de Benelux.

Werner Loens is al 33 jaar lang inspecteur bij Michelin, maar 2020 was toch een erg bijzonder jaar door de restaurants die drie vierde van het jaar gesloten waren. “Maar ook dit jaar is het gelukt. We zijn in november 2019 de restaurants beginnen bezoeken voor deze gids. Dat hebben we tot in maart kunnen doen. Daarna hebben onze inspecteurs hun vakantie opgenomen en bij de heropening van de horeca zijn ze weer volop op restaurant gegaan in de maanden juni, juli en augustus.  Het was plannen en herplannen, maar ze zijn er wel in geslaagd om alle restaurants te bezoeken.”

De inspecteurs hebben een dubbele sim-kaart

Werner Loens, selectiedirecteur voor de Michelingids voor de Benelux

“Ik reserveer nooit onder de naam Werner Loens, neen.  Anoniem gaan eten wordt moeilijker en moeilijker. Met de nieuwe reserveringssystemen worden alle gegevens bijgehouden. Het systeem weet exact waar je al gegeten hebt. Wij inspecteurs veranderen trouwens regelmatig van naam, maar ook van e-mail, en van telefoonnummer. We hebben zelfs dubbele sim-kaarten in onze telefoon. Ja, eigenlijk zoals mannen met een tweede vrouw. En of Werner Loens mijn echte naam is? Dat laat ik in het midden", klinkt het mysterieus.

Een restaurant met een ster kreeg minstens 3 bezoeken van Michelin

Werner Loens, selectiedirecteur voor de Michelingids voor de Benelux

“Inspecteurs zijn meestal alleen op pad, maar het kan ook zijn dat we eens samen met onze vrouw, partner, of een collega gaan eten. Elke inspecteur is verantwoordelijk voor één regio. Die regio verandert elk jaar voor de inspecteurs. En neen, een ster krijg je niet na één bezoek. Daar zijn minstens drie of vier bezoeken aan voorafgegaan. Inspecteurs doen gemiddeld 250 maaltijden buitenshuis per jaar: een week op twee gaan ze twee keer per dag eten, de andere week maar één keer per dag.”

Het Thaise restaurant Boo Raan in Knokke-Heist heeft een eerste Michelinster te pakken. Ook L'envie uit Sint-Denijs bij Zwevegem krijgt voor het eerst een ster. Hoe dat voelt als je een nieuw sterrenwaardig restaurant ontdekt? "Je moet denken dat alle inspecteurs gepassioneerd zijn door eten en als dat gebeurt, als je zo’n maaltijd krijgt, dan voel je: 'dit is ongelooflijk'. Want maar heel heel soms krijg je dat orgasmisch gevoel, het is een wauw-gevoel, je krijgt rillingen, je krijgt het warm en koud tegelijk. Op dat moment wil je dat dat gevoel nooit ophoudt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!