Nils verloor zijn 16-jarige dochter: "Het klinkt heel vreemd, maar ik voel me nu veel evenwichtiger als mens"

maandag 4 november 2019 - 15:28
Eva Droogmans maakte vijf audioportretten van ouders die hun kinderen hebben verloren. Ze kwam met een van de ouders langs in de studio van 'De Madammen.' Nils vertelt hoe het verlies van zijn dochter Charlotte hem ook evenwichtiger als mens heeft gemaakt.

"Het zijn verhalen die je verplichten om stil te staan bij de kwetsbaarheid van het leven. Maar het is ook een tijdsdocument, want het zijn niet alleen getuigenissen van de ouders. Ik heb ook geprobeerd om tegemoet te komen aan hun gedeelde angst, namelijk dat er na verloop van tijd niet meer gesproken wordt over hun kinderen, dat ze worden vergeten. Ik wilde een portret maken van hun kinderen, die er fysiek niet misschien niet meer zijn, maar voor hen nog altijd leven", vertelt Eva over de podcastreeks.

"Ik heb geleerd om er met de tijd zelf over te beginnen praten"

Nils Van Uffelen verloor zijn dochter toen ze 16 was. "Charlotte is op reis vertrokken met een vriendin en haar ouders naar Griekenland. Daar heeft ze een hartfalen gekregen. Ze is nooit meer levend terug naar huis gekomen. Ik herinner me nog goed de laatste keer dat ik haar gezien heb. Dat was in een brasserie in Antwerpen, de Horta, daar heb ik samen met haar geluncht. Sindsdien ben ik er nooit meer terug geweest, tot de uitnodiging van Eva kwam. We hebben hetzelfde tafeltje gereserveerd als toen. Het is een mooi gesprek geworden, waarin ze heel veel dingen heeft bovengehaald. Een dialoog is toch iets helemaal anders dan een geschreven woord. Mensen willen je niet kwetsen en praten er niet over. Maar ik heb geleerd om er met de tijd zelf over te beginnen."

"Er is rijkdom in de tragedie"

"Er is een leven voor de dood van Charlotte en een leven na de dood van Charlotte. Een kind verliezen is een tragedie, maar ik heb er ook een stuk rijkdom in gevonden. Het heeft mij echter en authentieker als mens gemaakt. Ik leef anders, ik besteed mijn tijd anders. Ik ben daar heel dankbaar voor naar mijn dochter. Het klinkt heel vreemd, maar ik voel me veel evenwichtiger als mens door de ervaring. Ik zou natuurlijk veel liever hebben dat Charlotte hier bij was, maar ik merk dat de relatie met mijn andere kinderen veel meer zingeving en inhoud heeft dan vroeger. Ik was toen meer prestatiegericht bezig, maar ik sta nu veel dichter bij mezelf."

Je kan de vijf getuigenissen beluisteren via iTunes, Spotify, Apple Podcast en www.andersnabij.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!