Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Oncoloog Eric Van Cutsem: "Kanker moet je stap voor stap behandelen zoals een schildpad, niet zoals een sportwagen"

do 4 feb. - 9:54

4 februari is Wereldkankerdag. Maar liefst 193 mensen krijgen in België dagelijks te horen dat ze kanker hebben. "Er is vandaag zeer veel kanker maar het overlevingspercentage ligt hoger dan enkele jaren geleden", zegt oncoloog Van Cutsem.
© Foto: Pexels

Oncoloog en voorzitter van de Stichting tegen Kanker, Eric Van Cutsem, vertelt dat er per jaar ruim 70.000 Belgen de diagnose kanker krijgen. "Dat is normaal want de levensverwachting van ouderen is in ons land de laatste jaren enorm gestegen en kanker is een ziekte die vooral oudere mensen treft. Maar twintigers, dertigers en veertigers kunnen natuurlijk ook de diagnose kanker krijgen, maar minder frequent. Dit heeft met onze levensstijl te maken maar is ook multifactorieel."

"Er is al veel geweten over kanker en er wordt zeker en vast vooruitgang geboekt, het is nu al mogelijk om te stellen bij welke kankers de overlevingskans groot is. Maar zo is het natuurlijk ook duidelijk welke fataal zijn, zoals pancreaskanker. Er is ook goed nieuws: 2 op de 3 mensen met darmkanker heeft kans om te genezen."

Kanker wordt nu veel sneller vastgesteld door preventiescreenings

— Eric Van Cutsem

"Borstkanker, baarmoederhalskanker, prostaatkanker en dikke darmkanker wordt nu al vroegtijdig opgespoord door onderzoeken. Hoe sneller de diagnose, hoe groter de overlevingskans. Bij pancreaskanker komen deze screenings vaak te laat en daarom investeert de Stichting tegen Kanker in onderzoeken. We steunen 1000 projecten die zorgvuldig uitgekozen worden door een jury. Om zo vooruitgang te boeken voor de toekomst."

Kankerplan van de Europese commissie

"De Europese commissie heeft zelfs een "kankerplan" ingelegd waarbij de focus ligt op preventie. Alcohol en roken zijn de twee grootste oorzaken van kanker. Het zijn twee factoren waar makkelijk op ingegrepen kan worden want je kan er mee stoppen. Kankers kunnen zo voorkomen worden. Maar er is ook veel onderzoek nodig voor de kankers waarbij je niet enkel jouw levensstijl moet aanpassen. Dat is ook de voornaamste reden dat ik oncoloog ben geworden, ik zag dat er een grote evolutie aankwam. De kijk naar wetenschap begon te boomen in labo’s. Maar er gaan jaren over vooraleer die wetenschap bij mensen gebruikt kan worden. Ik haal enorm veel voldoening uit onderzoeksprojecten. Als je een manier vindt om mensen met kanker langer te laten leven, daar krijg je heel veel dankbaarheid voor terug."

Is kanker al een chronische ziekte? "Er zijn al kankers die als chronische ziekte beschouwd kunnen worden zoals bijvoorbeeld GIST-tumoren (spierweefsel uit maagdarmstelsel) maar dat kan niet bij iedereen. Elke persoon ervaart kanker ook anders. Maar binnen 10 tot 20 jaar zullen we weer een aantal kankers goed kunnen behandelen." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet