Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Ontdek hem nu: de bloedsinaasappel

In de keuken

wo 27 feb. - 10:45

De bloedappelsien is een vrucht die tot de verbeelding spreekt. En nu is het moment om ervan te genieten: de wintermaanden zijn immers de beste voor deze prachtige rode appelsienen.

De bloedsinaasappel (of wijnsinaasappel) is relatief nieuw in de citrusfamilie. Hij is rond 1850 in het Middellandse Zeegebied ontstaan. Er bestaan twee typen, de volbloed (schil en vruchtvlees rood) en de halfbloed (alleen vruchtvlees rood). 

De wijnsinaasappel heeft oranje vruchtvlees dat dooraderd is met donkerrood. Naarmate een bloedsinaasappel rijpt, wordt het vruchtvlees steeds roder tot de hele vrucht wijnrood is. Als je hem opensnijdt, lijkt de bloedsinaasappel te 'bloeden'.

Speelgoedtol

De bekendste bloedsinaasappelrassen zijn de Sanguinello, de Moro en de Tarocco. De laatste twee namen verwijzen respectievelijk naar de kleur en vorm van de vruchten. 'Moro' is Italiaans voor 'Moors' (bloedappelsienen zijn de kleurlingen onder de sinaasappels) en een 'tarocco' is een speelgoedtol. Bloedsinaasappel kunnen namelijk ook ovaal van vorm zijn.

Italië & Spanje

De beste bloedappelsienen zijn afkomstig van Spanje en Italië, vooral Sicilië en Catanië in het zuiden. Daar zorgt een combinatie van koude winternachten en een mild klimaat overdag voor een optimale ontwikkeling van de pigmenten die de vruchten rood kleuren en die bovendien een antioxiderende werking zouden hebben. 

In de keuken

Het vruchtvlees van de bloedsinaasappel heeft meestal geen pitten en smaakt zoetzuur. Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter het vruchtvlees. 

Bloedsinaasappels kunnen gebruikt worden in alle klassieke sinaasappelrecepten, maar de bijzondere kleur en smaak bieden extra troeven. 

Zo kan je het sap gebruiken in de bereiding van een cocktail, sorbet of saus. De zoetzure smaak combineert perfect met vette of zoete ingrediënten zoals boter, suiker of honing.

Jeroen Meus maakt een salade met gerookte zalm, rode biet en bloedappelsien

Klik op de foto om het recept te ontdekken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet