Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Ontdek hem nu: de koolrabi

In de keuken

do 4 mei - 8:05

Koolrabi is de verdikte stengel van de koolplant die boven de grond groeit. De kool heeft een pittige smaak. Onbekend is onbemind, en dat geldt ook voor de koolrabi. Een wat vergeten groente waar je heel wat kanten mee uitkan. Gekookte koolrabi kan je vergelijken met de smaak van bloemkool, rauwe koolrabi heeft iets weg van selder. Rauwe koolrabi past dan ook perfect in een fris slaatje. De groente komt voor in verschillende variaties. De knol kan zowel wit, lichtgroen als paars van kleur zijn. De lichtgroene soort is de meest verkochte. Vaak wordt koolrabi als een knolgewas gezien, maar eigenlijk hoort hij thuis bij de koolsoorten.

Seppe tovert met groenten

De jonge Antwerpse chef Seppe Nobels van restaurant 'Graanmarkt 13' werd in 2015 verkozen tot 'Beste Groentekok van Vlaanderen'.

In zijn boek, 'Greens that taste like friendship', krijgen groenten de exclusieve hoofdrol. Voor elke week van het jaar selecteert hij één seizoengroente, die hij met twee eenvoudige recepten op een heel nieuwe manier leert ontdekken.

Hieronder vind je alvast het recept van koolrabi met salsa.

  • Ingrediënten (voor 4)

  • 4 rode of groene koolrabi's
  • 3 lente-uien
  • 60 g blonde rozijnen
  • 8 gekonfijte tomaten
  • sap van 1 citroen
  • 2 el biologische zonnebloemolie
  • peper uit de molen
  • zout
  • een mespunt piment d'Espelette
  • 100 g jonge schapenkaas
  • plukjes tuinkers

Voor de gekonfijte tomaten:

  • 8 tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 2 takjes citroentijm
  • 1 dl biologische zonnebloemolie
  • 6 el suiker
  • zout, peper uit de molen

Bereiding

Voor de gekonfijte tomaten: 

  • verwarm de oven voor op 90 °C. Was de tomaten, verwijder het kroontje, maak met een scherp mes een ondiep kruisje aan de onderkant. 
  • Dompel de tomaten 15 seconden in kokend water, koel af in ijswater. 
  • Pel de tomaten, snij ze in kwarten, verwijder de pitten. 
  • Leg de kwarten in een ovenschaal, met de gekneusde knoflooktenen. 
  • Bestrooi met rozemarijn, tijm en citroentijm, besprenkel met olie. 
  • Strooi er de suiker, zout en versgemalen peper over. 
  • Laat 55 minuten konfijten in de voorverwarmde oven.

De koolrabi's:

  • Schil de koolrabi's, snij het vruchtvlees in fijne brunoise. 
  • Snipper de lente-uien fijn, hak de rozijnen en de gekonfijte tomaten in kleinere stukken. Meng door de koolrabi. 
  • Roer er ook voorzichtig het citroensap en de olie door. 
  • Breng op smaak met versgemalen peper, zout en piment d'Espelette.
  • Verbrokkel de schapenkaas op een bakplaat, zet even onder een hete ovengrill. 
  • Strooi de kaas warm over de koolrabisalsa. Werk af met plukjes tuinkers.

Bron Seppe Nobels - Weekend Knack

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet