de madammen
Ontdek hem nu: de koolrabi
In de keuken
do 4 mei - 8:05
Seppe tovert met groenten
De jonge Antwerpse chef Seppe Nobels van restaurant 'Graanmarkt 13' werd in 2015 verkozen tot 'Beste Groentekok van Vlaanderen'.
In zijn boek, 'Greens that taste like friendship', krijgen groenten de exclusieve hoofdrol. Voor elke week van het jaar selecteert hij één seizoengroente, die hij met twee eenvoudige recepten op een heel nieuwe manier leert ontdekken.
Hieronder vind je alvast het recept van koolrabi met salsa.
-
Ingrediënten (voor 4)
- 4 rode of groene koolrabi's
- 3 lente-uien
- 60 g blonde rozijnen
- 8 gekonfijte tomaten
- sap van 1 citroen
- 2 el biologische zonnebloemolie
- peper uit de molen
- zout
- een mespunt piment d'Espelette
- 100 g jonge schapenkaas
- plukjes tuinkers
Voor de gekonfijte tomaten:
- 8 tomaten
- 4 tenen knoflook
- 4 takjes rozemarijn
- 6 takjes tijm
- 2 takjes citroentijm
- 1 dl biologische zonnebloemolie
- 6 el suiker
- zout, peper uit de molen
Bereiding
Voor de gekonfijte tomaten:
- verwarm de oven voor op 90 °C. Was de tomaten, verwijder het kroontje, maak met een scherp mes een ondiep kruisje aan de onderkant.
- Dompel de tomaten 15 seconden in kokend water, koel af in ijswater.
- Pel de tomaten, snij ze in kwarten, verwijder de pitten.
- Leg de kwarten in een ovenschaal, met de gekneusde knoflooktenen.
- Bestrooi met rozemarijn, tijm en citroentijm, besprenkel met olie.
- Strooi er de suiker, zout en versgemalen peper over.
- Laat 55 minuten konfijten in de voorverwarmde oven.
De koolrabi's:
- Schil de koolrabi's, snij het vruchtvlees in fijne brunoise.
- Snipper de lente-uien fijn, hak de rozijnen en de gekonfijte tomaten in kleinere stukken. Meng door de koolrabi.
- Roer er ook voorzichtig het citroensap en de olie door.
- Breng op smaak met versgemalen peper, zout en piment d'Espelette.
- Verbrokkel de schapenkaas op een bakplaat, zet even onder een hete ovengrill.
- Strooi de kaas warm over de koolrabisalsa. Werk af met plukjes tuinkers.
Bron Seppe Nobels - Weekend Knack