Open Monumentendag: Anja Daems bezoekt het Paleis op de Meir

donderdag 10 september 2020 - 15:32
Door Wasily - Eigen werk, CC BY-SA 4.0
Ook dit jaar, in tijden van corona, gaat Open Monumentendag door op 4 oktober. Anja Daems trekt op ontdekking in het centrum van Antwerpen. Ze bezoek het Koninklijk Paleis op de Meir.

Het Paleis was zelfs voor Anja lang een verborgen parel. "Er kwamen eens vrienden uit het buitenland op bezoek. Toen ik wat research deed over wat te doen in het centrum van Antwerpen, stootte ik op het Koninklijk Paleis aan de Meir."

"Het gebouw is in de achttiende eeuw ontstaan als een luxueuze herenwoning", vertelt Heleen van de Bergh. "De rijke familie Van Susteren heeft het gebouwd. Daarna kwam het in handen van Napoleon. Hij zal het ook verbouwen naar de mode en stijl van die tijd. Na de nederlaag van Napoleon, komt het pand in handen van de overwinnaars: het Nederlandse koninkrijk. Zo komt het dan nog later bij het Belgisch koningshuis terecht. Koning Boudewijn zal het uiteindelijk overdragen aan de staat. Dat had alles te maken met veiligheidsprotocollen. Die konden op deze locatie niet gerealiseerd worden."

Anja geniet van het uitzicht bovenop het dak van het Paleis

Open Monumentendag 2020

Open Monumentendag 2020: dat zijn 454 activiteiten en 330 monumenten in heel Vlaanderen. Het programma bestaat uit wandel- en fietstochten, digitale belevingen, exclusieve openstellingen en veel meer. Het belooft een fantastisch einde van een zomer in eigen land te worden!

Mis niets! Lees alles over het programma op de website van Open Monumentendag.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!