Ouders van tieners voelen zich vaak machteloos

donderdag 18 april 2019 - 11:00
De Opvoedingslijn kreeg het afgelopen jaar meer telefoontjes van ouders van tieners. Het sleutelwoord in alle gesprekken is een gevoel van machteloosheid.

"Ouders van jongeren hebben het gevoel dat hun kinderen niet meer naar hun luisteren," vertelt Ilse De Block van de Opvoedingslijn. "Het valt ons op dat ouders ofwel te vroeg gaan loslaten, ofwel net te sterke grenzen gaan stellen."

Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens is alvast blij om te horen dat er een groeiende groep ouders is die de weg naar de Opvoedingslijn vindt. "Praat er ook over met je vrienden, zorg ervoor dat je je omringt met mensen die het aanvoelen."

Begrenzen is moeilijker geworden

"Kinderen moeten leren omgaan met frustratie, ze moeten dat echt oefenen,"  zegt Adriaenssens. Voor de oudere generatie was het belangrijkste oefenterrein daarvoor het gezin thuis met broers en zussen. De gezinnen zijn kleiner geworden dan vroeger, je krijgt minder te maken met conflicten tussen broers en zussen. "En er is ook een grotere positieve bubbel, elk kind heeft als het ware een fanclub."

Dat oefenen met frustratie komt nu pas later, wanneer kinderen beginnen te puberen. En dan wordt het moeilijker om grenzen te stellen als ouder. "Er is niks mis mee als je dat als ouder overkomt, we zijn allemaal maar mensen. Maar het is wel een probleem als het blijft duren." 

Er is niks mis mee als je dat als ouder overkomt, we zijn allemaal maar mensen.

Peter Adriaenssens

Niet opgeven

Blijf volhouden, kijk ook eens naar je eigen opvoeding en hoe jij je in je tienerjaren was. "Met de overgrote meerderheid komt het altijd goed. Het is ook nooit te laat om je opvoeding bij te stellen," aldus Adriaenssens. 

Bekijk het volledige gesprek

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!