Parfum en ruitenwisservloeistof kunnen een vals positieve alcoholtest veroorzaken

dinsdag 13 oktober 2020 - 12:41
Vorig jaar vielen er in ons land 646 doden in het verkeer. Maar wist je dat we 17 verkeersdoden per jaar kunnen vermijden als we de alcohollimiet in het verkeer zouden verlagen van 0,5 naar 0,2 promille? Waarom doen we dat dan niet gewoon? Stef Willems van VIAS, het Belgisch kenniscentrum voor Verkeersveiligheid, legt uit.

"Dat zou heldere communicatie zijn want dan is het duidelijk: één pintje is te veel", legt Stef uit bij De Madammen. "Maar niet alleen het verlagen van dat alcohollimiet zou een oplossing zijn, we moeten ook de pakkans gaan verhogen. Op die manier kunnen we de mensen die ver boven de limiet zitten uit het verkeer halen. Daarmee bedoelen we mensen die aan een promillage van 1,7 zitten. Zij die niet gewoon een glas wijn, maar een hele fles wijn te veel op hebben. Die groep mensen ga je niet noodzakelijk van idee doen veranderen door de limiet van 0,5 naar 0,2 te verlagen. Hen moet je aanpakken door het aantal controles te verhogen, waardoor ze de kans om tegen de lamp te lopen hoger gaan inschatten."

Je parfum kan voor een vals positieve alcoholtest zorgen.

Stef Willems - VIAS

Vals positief

Waarom dan niet naar een nultolerantie gaan? Zo simpel is het niet volgens Willems. "Als je de limiet lager dan 0,2 legt, zou het toestel een vals positief resultaat kunnen geven. Dat kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld parfum op hebt. Daar zit alcohol in en dat vermengt zich met de uitgeademde lucht. Hetzelfde kan gebeuren met het sproeivloeistof van je ruitenwisser of wanneer je gerookt hebt. Daarom is het dus belangrijk dat die limiet op 0,2 staat. Je gaat dus niet positief testen na het eten van één likeurpraline of nadat je een gerecht met wijnsaus hebt gegeten, maar wel vanaf dat je één pintje of een whiskey gedronken hebt."

Wij Belgen zoeken graag de limiet op.

Stef Willems - VIAS

Slechtste van de klas

“Het is typisch Belgisch ja, om onze glaasjes alcohol te tellen wanneer we nog moeten rijden. Wij Belgen zijn rekenaars, we zoeken de limiet graag op en als het niet duidelijk is, dan zoeken we de uitzondering op. Dat weten we door een wereldwijde bevraging in meer dan dertig landen. Die onderzocht het gedrag en de attitude in het verkeer. Eén van de vragen was 'Heeft u in de afgelopen maand met de wagen gereden wanneer u mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zat.' Wij Belgen scoorden het allerslechtst van alle landen. Een kwart van de Belgen heeft positief geantwoord op die vraag. Uiteraard waren niet al die bestuurders dronken, maar het geeft wel aan dat we een land zijn dat durft te rekenen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!