Pedagoog Pedro De Bruyckere over huiswerk: "Ga als ouder zéker niet het huiswerk van je kind maken"

woensdag 16 oktober 2019 - 10:17
Hoe ga je als ouder het best om met het huiswerk van je kinderen? Klasse, het communicatieplatform rond onderwijs, roept ouders op om huiswerkproblemen meer aan te kaarten bij de leerkrachten. Pedagoog Pedro De Bruyckere geeft zijn visie over huiswerk in 'De Madammen.'

"Huiswerk is bedoeld om kinderen de leerstof te laten inoefenen, maar tegelijkertijd moet het de leerkracht helpen om te kunnen zien hoe ver het kind staat in het leerproces. Het is dus echt wel taboe dat ouders zelf het huiswerk gaan maken. Een zo eerlijk en helder mogelijk beeld van wat het kind kan en niet kan, is heel belangrijk. Als je als ouder merkt dat je zoon of dochter moeite heeft met iets, dan is dat heel relevante informatie voor de leerkracht. Die informatie kan je dan bijvoorbeeld op oudercontacten doorgeven."

"Leerstof opvragen, zoals de maaltafels, is een goed idee, maar probeer toch een goed evenwicht te bewaren tussen afstand en nabijheid. Probeer je kind aan te leren dat ook zelf te doen, want je gaat het niet kunnen blijven doen tot je kind op de universiteit zit."

"Het effect van elke huiswerk is beperkt"

"Van elke dag huiswerk weten we dat het effect beperkt is. Het is veel belangrijker dat het zinnig huiswerk is. Kinderen moeten ook genoeg ontspanning en rust hebben, want tijdens die rustperiodes ga je ruimte vrijmaken om nieuwe informatie te verwerken. Ik vind het belangrijk dat een school een huiswerkbeleid heeft. Bijvoorbeeld in het secundair onderwijs, dat niet élke leerkracht élke dag veel huiswerk geeft, want dat zal voor het kind heel zwaar zijn en weinig opleveren. Dat leerkrachten dus van elkaar weten wanneer ze hoeveel huiswerk geven, zodat ze in een veilige zone blijven. Ik raad ouders aan om dat na te vragen bij de school, want het is een goed teken als ze daarmee bezig zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!