Peter Van De Veire: "Het leven is ondanks alles het leukste wat er is"

woensdag 22 december 2021 - 11:50
We kennen Peter Van De Veire als presentator van MNM, hij gaf onlangs aan dat hij ermee stopt. Deze week kijkt hij samen met Siska Schoeters in zijn fotoalbum.

Grootmoeder

Op de foto zien we Peters grootmoeder: “Ze was een fiere vrouw, ze had altijd zo een sjalleke op. Soms was het een plastic exemplaar soms stof.” Dit beeld vindt hij heel iconisch. Zijn grootmoeder was op dat moment de was aan het ophangen, ze was dan ook altijd bezig. “En als ze niet bezig was, dan lag ze in haar zetel.” Dat klinkt heel lui, maar dat was ze zeker niet. “’s Morgens stond ze op en dan maakte ze mijn boterhammen klaar. In de voormiddag ging ze boodschappen doen met de fiets. Eigenlijk deed ze alles met de fiets, tot haar 80 jaar.”

Onnozel zijn

Peter heeft vier kinderen die allemaal hun eigen leven hebben. Dit is dan ook een uniek beeld volgens Peter: “De kans dat ik mijn kinderen samen kan krijgen, laat staan op een foto, is absurd klein.” Ze zijn alle vier heel erg verschillend. Wat ze wel van hem geërfd hebben, is onnozelheid. “Dat klinkt misschien wat makkelijk, maar onnozel zijn, dat mag je ook af en toe zijn in het leven. Niets is leuker dan af en toe eens de onnozelheid te vieren.” Het zorgt voor heel veel zelfrelativering.

“Alles komt altijd goed!” deze boodschap wil Peter graag meegeven aan zijn kinderen. “Je moet altijd blijven geloven dat het weer beter wordt. Anders heb je geen zin om verder te doen. En leven, dat is echt het leukste wat er is.”

Speelse uitlaatklep

Peters vrouw Ilse schreef een boek ‘Moeder, waarom spelen wij veel te weinig’. “Overal waar ik kom probeer ik daar schaamteloos reclame voor te maken,” verklapt hij. Spelen is erg belangrijk: “We hebben het geluk dat we in ons werk ons kunnen amuseren en elke dag spelletjes spelen. Maar mijn vrouw ziet in haar praktijk veel kinderen en jongeren die kapot zijn, als gebroken puzzels.”

Deze foto typeert haar: iemand die rechtstaat en naar het leven kijkt en denkt van: “Kom maar op, ik kan er wel tegen.” En dat altijd met heel veel warmte en liefde doet. Ze is een heel serieuze vrouw, maar ze kan ook wel heel veel lol maken. “’s Avonds danst ze samen met onze zoon door de living op Dancing Queen.” Dit is ver weg van de kinder- en jeugdpsycholoog die ze is.  “Ze is zo slim, ik word er bijna bang van”.

MNM

Dit is de eerste foto van Peter bij MNM, in het najaar van 2008. De bom was net gebarsten dat er een nieuwe radio zou komen. “Ik sta er echt broodmager op. Niet omdat ik er gezond wou uitzien, maar van de stress.” Hij zat toen ook midden in een scheiding en ging meedoen aan ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. Geen makkelijke omstandigheden om een radiozender op te starten.

Nu, 14 jaar later, sluit Peter het hoofdstuk MNM af. “MNM was een hele goede leerschool, wat het leven sowieso al is.” Aldus Peter. “De warmte die je bij MNM krijgt is zoals een verse cappuccino, warm en fris tegelijk.” Hij kijkt terug met een heel minzame glimlach.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!