Peter Van De Velde als 'Daens': "Ik durf zelf ook wel tegen heilige huizen te stampen zoals priester Daens deed"

vrijdag 14 februari 2020 - 10:18
Op vrijdag 21 februari gaat 'Daens: de musical' in première. Regisseur Frank Van Laecke en Peter Van De Velde, die deze keer priester Daens vertolkt zitten in de laatste rechte lijn naar die eerste voorstelling, maar kwamen tussen de repetities door toch nog langs bij 'De Madammen'.

De musical is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992 van Stijn Coninx, waarin de priester Daens de strijd aangaat met het onrecht dat de arbeidersklasse in het Aalst van 1900 moet ondergaan. In 2008 was er ook al een musical over het verhaal, waarin Lucas Van den Eynde de hoofdrol vertolkte.

"Het verhaal en de personages blijven natuurlijk hetzelfde, maar je kan de voorstelling niet echt vergelijken met die van 2008. Het script heeft een andere flow gekregen, de partituur is herbekeken en visueel ziet het er helemaal anders uit. En we hebben natuurlijk ook een andere priester Daens", vertelt regisseur Frank Van Laecke.

"Ik heb er toch even over moeten nadenken toen ze me vroegen voor de rol"

Acteur Peter Van De Velde kende zelf natuurlijk ook de roemrijke voorgeschiedenis van Daens.  "Ik heb er toch even over moeten nadenken toen ze me vroegen voor de rol. Het is natuurlijk een icoon, priester Daens. En zeker omdat Lucas Van den Eynde het zo fantastisch heeft gedaan 12 jaar geleden, dacht ik ook, moet ik daar niet beter afblijven? Maar uiteindelijk, heb ik toch besloten om mij te smijten. Ik probeer een gevoelige Daens neer te zetten, die toch op tafel klopt en opkomt voor de zwakkeren", vertelt Peter.

"De repetities verlopen voorlopig allemaal goed op schema. Deze week starten we met try-outs voor publiek, en ik denk dat we op een punt zitten dat we ook dat publiek nodig hebben. Om te weten hoe op welke scènes wordt gereageerd vanuit het publiek, want je speelt sowieso anders met een publiek erbij", legt Peter uit.

Hoeveel Daens schuilt er in Peter zelf? "Ik durf zelf ook wel tegen heilige huizen te stampen. Ik ben een heel bange mens vanbinnen, maar ik ben gelukkig verpakt in een te groot lichaam, waarvan je niet denkt 'dat is een bange mens.'"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!