Peter Vanlaet blikt terug op 30 jaar Mama's Jasje: "'Liefde voor Muziek' was de mooiste week van mijn leven"

vrijdag 22 mei 2020 - 14:00
Peter Van Laet
Peter Vanlaet staat al 30 jaar op de planken met Mama's Jasje, en met succes. De groep verkocht al meer dan 1,4 miljoen platen en staat daarmee in de top 100 van bestverkochte Belgische artiesten aller tijden.

Bij die verjaardag hoort een nieuw album. “Ik ben euforisch”, zegt zanger Peter Vanlaet bij 'De Madammen'. “Toen ik ‘m de eerste keer in handen had, heb ik toch bijna een traantje moeten wegpinken. Dit doet mij net iets meer dan de voorbije platen.” 30 jaar is natuurlijk niet niks. Hoe kijkt hij terug op die periode? “Met vallen en opstaan. Het lijkt allemaal geen 30 jaar geleden, maar het lijkt ook niet gisteren. We zijn er in de tijd een beetje ingesmeten. Van cafégroepje naar de grote podia op geen tijd. De jaren 90, de periode van Tien Om Te Zien, was fantastisch. We hadden zeven nummers die op nummer één gestaan hebben. ‘Als de dag van toen’ heeft bijna een jaar op nummer één gestaan.”

En dat terwijl Peter het nummer bijna had laten passeren. “Ik geloofde er niet in. Onze producer van toen, Roland Verlooven, stelde het nummer aan mij voor. Het origineel is een Duits nummer. Maar ik hoorde het niet graag. Ik zei tegen hem dat ik mijn broek zou afsteken als ik dat nummer moest zingen. Hij zei daarop: ‘je moet nooit je broek afsteken, maar soms gewoon een streepje van je gat laten zien’. Dat is mij altijd bijgebleven. En hij had gelijk. De nieuwe plaat is ook aan hem en andere producer Paul Despiegelaere opgedragen. Zij hebben serieus bijgedragen aan het succes van Mama’s Jasje.”

'Liefde voor Muziek' was één van de mooiste weken uit mijn leven. Ik zou elk jaar willen meedoen. Het is een godsgeschenk om daar als muzikant aan mee te mogen doen.

Peter Vanlaet

Doe het licht maar uit

Op het nieuwe album staan ook nieuwe nummers. “In totaal staan er 31 liedjes op de plaat. 10 hits, 10 hommages en covers, waaronder de nummers uit ‘Liefde voor Muziek’ en 10 nieuwe nummers. Er staat zelfs een corona-song op. Die hebben we er last minute aan toegevoegd. ‘Doe het licht maar uit’ blijft mijn favoriet nummer, ondanks dat het niet zo vrolijk is. Dat blijft mijn eerste muzikale kindje.

In april en mei 2021 gaat Vanlaet op tournee met de nieuwe plaat. “Geen Sportpaleis of Lotto Arena, maar de vijf mooiste theaterzalen van Vlaanderen. Al hoop ik dat we daarvoor toch ook nog eens kunnen optreden. Misschien is er een waterkansje dit najaar.” Tickets zijn vanaf maandag te koop.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!