Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Pieter Boussemaere over de opwarming van de aarde: "In 2050 zullen bepaalde plekken onbewoonbaar zijn"

di 3 sep. - 0:10

De zomer van 2019 was weerkundig zeer eigenaardig. We maakten samen de warmste dag ooit mee en er vonden drie hittegolven plaats. Liggen we nog wakker van het klimaat? Pieter Boussemaere, schrijver van boeken over de opwarming van de aarde, kwam langs bij De Madammen.

De aarde warmt op, dat weten we zeker. “Het stond in de sterren geschreven dat we vanaf nu dingen gaan zien gebeuren die nog niet in de geschiedenisboekjes staan.”

Pieter vergelijkt de temperatuur van de aarde met een bandbreedte “Het wereldwijde klimaat is de afgelopen 10.000 jaar redelijk stabiel gebleven. Dat creëerde een soort stabiele bandbreedte, sinds 2015 zijn we uit die band gegaan. En is de temperatuur dus sneller beginnen stijgen.”

Is het de cyclus van de natuur?

Maar is dit niet normaal? De aarde warmt toch altijd op en koelt dan weer af? Pieter Boussemaere bevestig. “Klopt, de aarde warmt inderdaad vanzelf op en koelt in een cyclus dan weer af. Maar dit gebeurt normaal doorheen vele miljoenen jaren. Nu doen we hetzelfde maar dan in 150 à 200 jaar. Als we dit vergelijken met de snelste temperatuurstijging ooit in het verleden, warmt de aarde 10 keer sneller op dan toen.”  

"De aarde warmt 10 keer zo snel op, dat is echt een probleem."

“Ook wanneer de aarde opwarmt over een heel lange periode gaat dat gepaard met een grote uitsterving van planten en dieren.  En nu gaat het nog eens veel sneller. Dat is het grote probleem.”

Het probleem is echt zeer ernstig, over enkele jaren zullen bepaalde regio’s op onze planeet onbewoonbaar zijn. “Tegen 2050 zullen sommige streken in het Midden-Oosten niet meer bewoonbaar zijn. Wat dan weer meer migratie met zich meebrengt."

Is er een oplossing?

 “Het is geen probleem van individuen, we zijn allemaal verantwoordelijk hiervoor. We moeten samen op zoek gaan naar een vervanger voor fossiele brandstoffen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een grasmaaier op elektriciteit. Het is een onnozel voorbeeld, maar kleine dingen kunnen echt het verschil maken.”  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet