Plant je eigen knoflook

woensdag 10 oktober 2018 - 11:42
Hou jij ook zo van knoflook? Dan is het misschien een idee om je eigen knoflook te planten. Nu is hét moment en het is kinderspel. Wat wil een mens meer?

Knoflook kennen we allemaal. We lusten het misschien niet allemaal, maar het wordt wel steeds vaker gebruikt in de keuken. En wat is er leuker én lekkerder dan je eigen knoflook te verwerken in allerhande gerechten? Het goede nieuws: knoflook telen is kinderspel! Onze moestuinspecialist Angelo Dorny weet er alles van!

Welke grond?

Knoflook groeit het best op de grond die het vocht goed doorlaat. Dikke kleigrond is iets lastiger... best op zand of zandleem grond. 

Wanneer?

In het najaar. Eind september, oktober is ideaal. Zo lang de grond bewerkbaar is! Veel later planten zal er voor zorgen dat je bollen kleiner worden. 

Knoflook groeit op een vreemde manier. Je plant ze in oktober. De teen gaat nog loof vormen, er komt een lang blad tevoorschijn. In december gaat die stoppen met groeien. Je zal gewoon een plant zien. 

In het voorjaar zal die groei hervatten. Dat is belangrijkste punt, hij heeft tijd nodig om een mooie dikke bol te vormen met verschillende tenen. Als je dat te laat plant, ga je gewoon een bol met 1 grote teen krijgen. 

Kan je gewoon knoflookteentjes uit de supermarkt planten?

Dat kan, maar is niet zo goed. Als je dat doet is de kans groot dat je zuiderse variëteiten plant, die kunnen minder goed tegen ons winters weer. Dus als het té koud wordt, zal je geen knoflookplant krijgen.

Ga dus best op zoek naar plantgoed. Let op dat de teentjes niet stinken en heel vers zijn. Kies voor de meest volgroeide knoflookteentjes gaan om te planten. Anders rotten ze weg in de winter. 

Hoe plant je de teentjes best?  

Angelo zet ze in rijen naast elkaar. Het is simpel. Stop ze zo diep als de teen groot is, maar laat het topje uitsteken. Plant ze op een afstand van 5 à 7 centimeter van elkaar. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!