Pleegzus Marte: “Afscheid nemen van het kindje is altijd het moeilijkste”

donderdag 19 november 2020 - 09:00
In het gezin van pleegzus Marte zijn de kinderen al groot. Toch liggen er overal in huis babyspullen. Want sinds een aantal jaren doen zij aan crisisopvang voor baby’s, een toch wel heel bijzondere vorm van pleegzorg.

Crisisopvang voor baby’s

“Crisisopvang is pleegzorg voor een hele korte periode, van een week tot twee weken of soms enkele maanden, voor kinderen die om een of andere reden even niet thuis kunnen wonen”, legt pleegzus Marte uit. “Die opvang moet heel snel gebeuren. We krijgen een telefoontje met de boodschap dat er dringend een oplossing wordt gezocht voor een kindje. Dringend betekent meestal dat ze al binnen enkele uren met het kindje aan de deur staan. Dan is het alle hens aan dek om het park van de zolder te halen en alle spullen klaar te leggen.

Over pleegzorg in de krant

“Hoe ons pleegzorgverhaal is begonnen? Mijn mama had een artikel gelezen in een plaatselijke krant over pleegzorg. We zijn daarover beginnen te praten: Waarom doen we dat eigenlijk niet? We vonden geen goede reden om het niet te doen.”

Pleegzussen helpen

“Mijn zus en ik springen bij waar we kunnen. Als onze ouders een zware nacht tegemoet gaan omdat het kindje nog niet doorslaapt, dan nemen wij de avondshift voor onze rekening. Dan kunnen zij vroeg gaan slapen.”

Band groeit vanzelf

Is het wel mogelijk om op zo een korte tijd iets te betekenen voor een kind? “Oh ja”, zegt Marte overtuigd. “Ook al zijn ze nog heel klein en hebben ze een rugzakje, je kan toch het verschil maken in die korte periode. Die band groeit vanzelf.”

“De ene band is al intenser dan de andere. We hadden hier tijdens de eerste lockdown bijvoorbeeld een kindje dat niet zelfstandig kon eten, ze had een maagsonde. Mijn ouders werken allebei in de zorg en moesten toen extra veel werken. Mijn zus en ik waren zo goed als fulltime bij het kindje. Samen hebben we haar stapje per stapje toch zelfstandig leren eten, zonder sonde. Van haar afscheid nemen was moeilijker.”

Traantje

Het kindje teruggeven: dat is het moeilijkste en meeste intense moment in het crisispleegzorgverhaal”, geeft Marte toe. “Wij hangen als gezin gelukkig goed samen. En dan vloeit er wel een traantje maar kunnen we op mekaar terugvallen. We lassen dan een pauze in om even te recupereren, fysiek en mentaal. We geven onszelf de tijd om weer te herstellen van de kortere nachten met een baby in huis. En dan beginnen we vol nieuwe moed aan de opvang van een nieuw kindje.”

Zelf pleegmama worden

“Ja, ik zou het ook overwegen om later pleegmama te worden als dat zou passen in mijn gezinssituatie. Ik ben opgegroeid in een geëngageerd gezin. Alle liefde die je investeert, krijg je terug in de vorm van een lachje of vrolijk gebrabbel. Altijd ambiance.”

Meer informatie vind je op https://www.pleegzorgvlaanderen.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!