Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Plusouderconsulent Anja Pairoux: "Plusmama's zijn vaak heel streng voor zichzelf"

ma 24 feb. - 9:21

Samengestelde gezinnen functioneren even goed als klassieke gezinnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams Departement Welzijn. Anja Pairoux spreekt als plusouderconsulente veel met plusmama's en pluspapa's en kijkt kritisch naar het onderzoek, want "cijfers zeggen niet alles", volgens haar.
© Foto: Pexels

Het Vlaams Departement Welzijn peilde bij om en bij 200 nieuw samengestelde gezinnen naar hoe zij het leven ervaren. De gezinnen werden bevraagd over de samenstelling van het gezin, de opvoeding en de combinatie gezin, zorg en werk. Wat de samenstelling van hun gezin betreft geven de nieuw samengestelde gezinnen zichzelf een 8,5 op 10. Dat is iets minder dan klassieke gezinnen, waar de score gemiddeld 9,2 is. Het verschil is dus niet zo erg groot.

"Ik ben altijd voorzichtig met zulke cijfers, want samengestelde gezinnen in cijfers gieten is heel moeilijk. Ze verbloemen hun situatie heel graag, want ze zijn bang voor het oordeel van de buitenwereld. Dat ervaar ik enorm veel. Eens ik die ballon doorprik, komt alles pas los. Cijfers zeggen niet alles", besluit plusouderconsulente Anja over het onderzoek van het Vlaams Departement Welzijn.

"Veel druk op samengestelde gezinnen"

“Er hangt een taboesfeer rond samengestelde gezinnen. Er zit ook veel druk op samengestelde gezinnen vanuit de buitenwereld. Het is vaak zo dat stiefmoeders heel hard en streng zijn voor zichzelf, maar ook de omgeving is extra kritisch voor plusouders. Als plusmama mag je niet zeggen dat je je kinderen soms wel eens achter het behang wil plakken. Dan maak je de slechte connotatie die er rond het woord 'stiefmoeder' hangt helemaal waar." 

"Het meest voorkomende probleem is hoe een plusouder zichzelf kan blijven in een samengesteld gezin. Want zo een samengesteld gezin gaat meestal vooraf door pijn. Plusouders zijn zich veel bewuster van de invulling van hun rol en ze zijn meer op zoek naar hun plek in het gezin. Vooral plusmoeders kampen met dat probleem", legt Anja uit. 

Plusmoeders maken zich vaak zorgen over de opvoeding, dat blijkt ook het het onderzoek van het Department Welzijn. "Ik zie in mijn praktijk ook veel meer plusmoeders dan plusvaders. De klassieke invulling is dat de moeder het allemaal opvangt, en dat is een samengesteld gezin helaas vaak niet anders. Een samengesteld gezin is een samenvloeien van verschillende culturen. De plusmoeder heeft een eigen opvoedingscultuur als achtergrond, wanneer ze in een opvoedingscultuur komt die al ingevuld is door biologische ouders. En de moeilijkheid is om die twee culturen samen te brengen."

Meer informatie over het onderzoek lees je op VRT NWS.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet